Thursday, 14 November 2013

saya RINDU kan KAMU


sy RINDUKAN kamu..
itu sajer... cukuplah utk kamu tahu...

kamu dtg ikut suke...
kamu hilang pun ikut suke hati jer...

yelarrr.. sebab kamu sorang jer yg ade hati..
tapi sy xde hati...


SEKIAN!!!

Wednesday, 16 October 2013

KENAPAKAH???


lama sungguh tak update blog!
ntah knape tahap kemalasan sungguh2 ke laut...
byk citer yg dah basi.. dah expired dated!

sy x taw knper..
dah bertahun berlalu.. tp kadang2 rase rindu itu masih jugak bertandang...
masih jugak terselit dkt celah2 hati nie...
pangggg! jugak hati nie nnt.. haishhhh T_T

video

pernah dgr lagu nie tak?
lagu nie tersuka lepas x pernah miss tgk citer DIANDRA @ tv3..
serius best lar citer tue.. :))

oklar.. nie lirik lagu tue.... layan jer k

Aku suka dia
Tapi aku tak tahu untuk
Bilang kepadanya bila aku suka
Jatuh cinta kepadanya

Dia cinta yang pertama
Dia yang bisa membuat aku
Merasa deg-degan berdebar di dada
Diam saat mengingatnya

Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

Aku yakin diriku
Nanti pasti membuatnya
Suka kepadaku cinta kepadaku
Dan kita akan jadian

Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

Bulan tolong katakan
Bintang bantu bisikkan kepada dirinya
Kalau aku mau menjadi kekasihnya

Tuesday, 20 August 2013

TIADA lagi....

Ramadhan telah pun berlalu..
diganti dgn Syawal..

bulan berganti.. tahun pun berganti..
yg pasti, selepas LELAKI tua itu pergi..
ramadhan & syawal yg kami lalui benar2 berbeza...

tiada lagi tangan tua yg kami salami dan cium..
tiada lagi pipi kedut yg kami sayangi...
tiada lagi gurau senda di dapur..
saat persiapan raya di buat..

segala-galanya hilang..
pergi di bawa oleh LELAKI tua itu...

saat ini, utk kali ke3..
kami hanya mampu memegang batu yg tegak berdiri...
kami hanya mampu mengusap.. kami hanya mampu mencium batu ini...

yg ada hanya batu ini, tanda pengenalan diri...

Ya Allah.. aku bukan anak yg terbaik buat ayahku..
tapi aku berusaha utk berubah dan jadi yg terbaik buat ayah ku..
KAU lindungi ayahku... KAU kasihilah ayahku seperti mana ayahku mengasihi kami
ketika kami kecil dulu.... jauhkanlah ayahku dari segala seksaan kubur dan azab api neraka...
tempatkan roh ayahku bersama-sama dgn org yg beriman YA Allah....

amin Ya Allah.....

###Ya Allah, kau kuatkanlah hati kami adik beradik.. dan juga IBU kami... redhakanlah hati kami atas pemergian LELAKI tua ini... amin YA Allah....


Thursday, 30 May 2013

today is da' Day




hari nie.. kat rumah.. semua org serba tak kene...
rase mcm nk marah.. atau sebenarnye.. semua org sedang simpan
rase yg same dalam diri masing2...
semua org sedang sembunyikan rase sedih dalam diri masing2...

hari nie.. 30 May 2013..
genap 2tahun ayah Deana tinggalkan kami semua...
sedih.. mmg lar sedih.. ayahlah satu2 nya LELAKI yg sgt2 memahami kami
adik beradik... lebih2 lagi IBU....

Deana tahu... ibu tak pernah lagi rase gembira lepas ayah pergi..
muka ibu tak pernah lagi ceria mcm dulu saat ayah ada disisi...

Deana tak mampu nk luah dgn kata2...
sedangkan kami adik beradik tak pernah lagi hilang rase sedih...
inikan pula Ibu yg berkongsi hidup bersama ayah ..
bertahun2 lamanya.....

Deana harap ibu kuat & tabah....

Ayah... deana rindu nk share sume citer ngn ayah...
ayah.... seminggu lagi deana nk g interview.. ayah doakan deana yer....
miss ayah sgt2.....

Al-Fatihah...

Wednesday, 22 May 2013

let HIM go....

''kalau kita sakit hati tengok ‘ex’ kita bahagia, bila kita sedih teringat kenangan dengan ‘ex’ kita, jika kita masih berdebar kalau nampak ‘ex’ kita, dan andai kita masih mahu ambil tahu pasal ‘ex’ kita bila terdengar orang sebut namanya…bermakna kita masih belum redha dan moved on :) ''

i'm just copy & paste this word....

Friday, 10 May 2013

diri SEBENAR


itu kate org lain.. tp hakikat hati sebenar..
tak siapa pun yg tahu.. wlw die dah terlalu jauh dari hidup kiter..
dah terlalu berbeza dan situasi yg tak mungkin dpt diundurkan kembali..
kadang-kala.. menangis itu adalah ubat yg terbaik utk meluahkan...


~ dear withluv 2013

Friday, 3 May 2013

Biler X BestFriend dah balik MALAYSIA


video
 
 

seriously, deana dalam mood sedih ckit..
sbb 'x' my BFF dah balik Malaysia.. so, skrg nie kami jarang berborak..
dulu kalau pm or msg jer.. mesti kejap je dah balas..
tapi kali nie... deana dah setel sume kejer..
dah tergolek kat kerusi pun, member deana tak balas lagi msg deana..  :(

sedih ker? mestilah deana sedih sikit wlwpun deana tahu hal nie mesti berlaku..
dulu time kami borak2.. deana ade ckp '' if one day 'x' kau dah balik, mesti ko lupa kat akukan..
pastu mesti kita dah jarang borak2'' ...
dan nampaknye.. memang betul pun telahan deana kan.... hurmmm...

bukanlar jeles... dan deana xde hak pun nak jeles..
deana sedar saper diri deana dgn dier... kami cume kawan baik..
kami selalu share citer sedih & gembira... bile deana sedih..
dari jauh dier sanggup dtg dan share citer sedih deana.....

tp, deana gembira utk die jugak.. sbb org yg dier syg dah kembali ke Malaysia..
bertahun2 dier tunggu... opppsss.. xleh citer byk2 rahsia dier kat sini..
deana dah janji.. hihihi

hurmmmm.. lepas nie, deana mmg akan sunyi lar.. xde lagi kawan nak share citer..
xde lagi kawan nk deana lepaskan marah2 deana nie...
lepas nie sume akan jadi lain.. deana kene hormat dier dan 'x' dier...
wlwpun dalam sudut hati deana.. deana rase sedih.. sbb deana dah hilang kawan bertahun2...

no more ''bengong'' .... ''mereng'' ...''giler''

deana doakan bestfriend deana bahagia mcm kawan2 deana yg lain jugak...
thnks to being a good friend for me :)

cute kan? yg nie deana hadiahkan utk dier.. sempena bezday dier this year
 
### agak2... die masih letak lagi ker si teddy tue kat dashboard atau die dah simpan sbb nak jaga hati 'X' dier.. hurmmm.. deana pun tak taw.... 

Tuesday, 30 April 2013

KEMBALI

video


Lirik Lagu Kembali – Akim/Stacy
Hati ini kan terasa sepi
Tanpa senyuman indah yang meruntumkan jiwa
Jadi kelam dunia bila kau menjauh

Bukan cinta membahagiakan
Hanya keihklasan di dalam hati mu
Untuk merasakan ikatan hati kita

Ku ingin kau berada disisi ku
Dalam waktu sukar atau bahagia
Oh cinta panjatkanlah pinta hamba ini

Cinta kau berikanlah kekuatan
untuk meniti cubaan dari mu
Semoga hari kami kembali menyinari
Jalan ini

Ku ingin kau berada disisi ku
Dalam waktu sukar atau bahagia
Oh cinta panjatkanlah pinta hamba ini

Cinta berikanlah kekuatan
Untuk meniti cubaan dari mu
Semoga hari kami kembali menyinari jalan ini

Rahsia Tahi LALAT

hah..... sape2 ade tahi lalat.. meh kiter refer kat sini..
deana pun ade gak tahi lalat.. kat bibir.. hihii

tp nie sumer petua org lame.. org dahulu2 utk mengenal hati seseorang :)


tengah-tengah pipi kanan - ramai yg suka

tengah-tengah pipi kiri - ramai teman

ubun-ubun - kurang jujur

pusat - cerdas, tangkas, tekun

pusat bahagian kanan - sejahtera dalam hidup

pusat bahagian kiri - beroleh kemliaan

pinggang kanan - sayang pada pas! angan hidup

pinggang kiri - disayang pasangan hidup

dada kanan - dapat mengatasi masalah

dada kiri - berani, jujur dan sabar

telapak kaki kanan - tidak mudah mengeluh

telapak kaki kiri - baik budi pekertinya

siku tangan kanan - kuat ingin memiliki kekayaan

siku tangan kiri - baik hati, suka menolong

jari tangan kanan - serba beroleh keuntungan

jari tangan kiri - serba baik bekerja

jari telapak tangan kanan - banyak rezeki tapi boros

jari telapak tangan kiri - banyak rezeki dan cermat

perut bawah kanan - banyak rezeki, suka memberi maaf

perut bawah kiri - baik hati, tenang hidupnya

sudut mata kanan dalam - disayang suami atau isteri

sudut mata kiri dalam - tidak mudah dilupakan pasangan sudut mata kanan luar - baik budi, ramai yg cinta

pelipis kiri - murah rezeki, dpt jadi kaya

pelipis kanan - serba berhasil dalam usaha

kelopak mata kanan atas - baik hati, ramah, berjaya

kelopak mata kiri atas ! - baik budi, ramai yg suka

kelopak mata kanan bawah - agak malas

kelopak mata kiri bawah - agak bodoh, kurang bijaksana

Monday, 29 April 2013

For Nyummmy Food


hurm.. jom layan pict makan..
thnks pada kawan deana yg rajin snap step by step..
hahah.. nmpak sgt deana nie kuat makan kan..
huhuu :p


 


deana suke biler tgk diri deana gelak2...
sbb itu mmg diri deana yg dulu... deana rindu...

Meaning of Words

 

thingking of our life..
i'm really tired to hold everything ... to stay...
just becoz u're the king.. words can only came out form u'r mouth..
i'm stuck in here...
can u be understand... I can't stay anymore..
it's enough for me... i'm really tired
 

Day 2 - Kursus

date : 24 April 2013


it's really simple backdrop rite?
xpelar.. yg penting training sepanjang mase berkursus...
hari kedua.. dah start dengan perkara yg harus deana belajar..
mak aihhhh.. pening gak tgk silibus yg berbab2...
dah juga step2 yg perlu diingati...

dan tahniah jugaklah.. sekolah deana terpilih antara yg terawal
menggunakan system tersebut berbanding rakan2 disekolah lain.. huhuu...
### ku pening...

1st2 trying that system..
I always said.. Stress ( nie sume sbb line yg cam siput sedut tue)
Semput ( pun masih disebabkan loading yg membawa kepada error)

but I really like.. my friend IDAL & IJA...
they always think positive.. better than me.. always think negative.. heheh...

so, I pickup with new spirit (ops.. teringat my PRINCE SPIRIT ## kisah skolah2 dulu :p )
hurmmm... not owner of lappy taw!

perlahan2 deana try paham dan tangkap ilmu apa yg boleh..
taknaklah deana dtg kali nie sia2 jer.. rugi kan?

Alhamdulillah... deana dah boleh ikut step by step system tersebut...
even asik tanye pada IDAL.. heheh.. thnks a lot IDAL & IJA..

tapi, sedih skit.. deana xde pict dgn IJA.. nnt kalau dah dpt pict dari IJA.. deana update yer :)

 pict wit IDAL

Wednesday, 24 April 2013

Kisah KURSUS .. day 1

Alhamdulillah.. hari nie dah selamat sampai ke Ipoh..
sy ada kursus kewangan di sini.. mula2 dpt surat arahan..
rase berat hati nak tinggalkan aQif dan aiSy..
tapi bile fikirkan mase depan.. sy harus kuat dan cuba untuk yg terbaik..

perjalanan pergi kali nie.. ditemani dgn hujan lebat.. dan kadang2 reda..
dan yg paling best.. boleh pulak deana tinggalkan sweater dlm beg..
kat tempat bagasi beg.. huh! mmg terbaiklar... hampeh.. :(
maka sepanjang perjalanan tue.. tahan je lar sejuk..
huhuhuhu...

lastly.. deana smpai jugak kat Ipoh nie..
seronok jugak naik bas.. lepas hampir 10tahun deana tak naik bas..
teringat kenangan dulu2 time belajar...hihihi

dah smpai pun kat tmpat menginap & kursus..
TOWER REGENCY HOTEL & APARTMENTS...
best tmpat nie..cantik... dan yg penting.. kalo ikut rates..
harga sgt berpatutan & murah...

1st view dari tingkat 14...huhuh.. gayat biler nak ambil gmbar dari balkoni..
mmg tak pandang bawah pun.. huhuhu



Sampai dkt bilik.. leh rehat2 ... then kul 7pm g dinner.. pastu terus g taklimat kul 8.30 untill 10.30pm..

owhh yer.. sebelum tue.. biler smpai bilik.. deana try wifi hotel nie.. disebabkan deana bwk notebook yg comel.. dan bukannye lappy yg besar gabak.. so, mmg tak bleh nak connect.. aduiiii.. pengsan jap..
dah try godek2.. mmg tak boleh.. so, petang tue jugak deana cari idea dan teringat ada kawan duk Ipoh..
dan dengan selamba gak.. deana call member dan kate nak pinjam lappy.. padahal dah 13tahun kitorg tak jumpa.. just borak dalam FB.. kawan deana nie satu sekolah mase kitorg sekolah menengah...

dan yg paling best tue.. member kater.. 
''OK JER''.. hah? serius ker nie.. '
'ko tak kisah ker if aku bwk lari ker..''
heheh... tp member kater.. 
''tak mungkin lar ko nak bwk lari.. kenal pun dah bertahun.. hihihi...''
so, mlm tue.. habis jer taklimat.. member deana yg baik hati nie pun g hantarkan lappy kat deana..
huhu.. terharu betul.. so, secara automatik.. member deana jadi superhero tuk deana time kursus nie..
sbb kursus kali nie mmg 100% kene guna lappy dan internet.. phewww!!! deana lega sgt2...

dan saat deana update blog nie.. deana sempat gak jenguk kat balkoni luar nie.. nk tgk suasana Ipoh malam hari.. kawan deana kater.. kat ipoh nie ade macam2 tmpat yg best tuk deana pergi.. terutamanya.. tmpat makan2.. tp nak wat camner.. deana pergi pun bukan tuk suke2.. pergi tuk bekerja kan? huhuh

so, maybe oneday.. deana akan repeat tuk dtg kesini.. terutamanya biler kawan deana nie kater..
ade mcm2 tmpat MAKANAN yg best sgt.. huhuhu.. mmg WAJIB pergi nie.. nak2 soal makan kan..
deana mmg suke cuba makanan baru... even gerai tue cume kat tepi jalan :)

view di malam hari dari ting 14..

and also a big thnks to my fren.. coz u save my day! 


hihihih... ok.. deana nak masuk tdo dah.. sok pagi2 kursus start kul 8.30am..
huwaggrhhhhhhh (menguap comel2 jer ) ...
gud nite sumer.. opsss!!! morning semua... sleeping time :)

Wednesday, 3 April 2013

STUDY ... in Sha Allah


dah lame saya tak merapu dalam blog nie...
dah lame tak cerita apa yang berlaku dalam hidup nie...

masuk kali nie, ntah dah brape ramai tanye..
bile sy nak sambung belajar... bukan saje mereka2 di luar sana..
malahan, ibu sy juga...

tapi sy memikirkan anak2 sy..
waktu bekerja saya....
dan ibu kate.. xper.. blajar jer.. amik hari sabtu dan ahad...
habis tue aQif & aiSy???

ibu kate.. ''xper.. ibu tlg jaga''

besar betul pengorbanan seorang ibu kan?
die sentiasa ada di saat kite susah @ senang....
die sentiasa rajin memberi nasihat dan pandangan..
sentiasa membantu dalam menyelesaikan masalah anak2...

dan itu adalah HAKIKAT seorang IBU....

dan hari nie... sy di dorong dgn pertanyaan itu lagi..
bile nak sambung belajar... dan disebabkan doa2 mereka yang ikhlas itu..
hati sy terbuka utk menyambung pelajaran....
moga2 doa dari mereka2 itu termakbul.. in Sha Allah....

#impian#sambung belajar#in Sha Allah# next year 2014 # aminnn YA ALLAH

Wednesday, 20 March 2013

today is BUSY day!

ayarkkkk!!!

today it's really busy...

# wake up early morning - aiSy wanted me to play football WITH HIM in 3.00am!

# sleep again on 5.00am .... & wakeup again on 6.30am ... huhuhu.. NGANTUKS!

# drop aiSy at my mother house... send aQif to skool .. then go to WORK!

# phone left again at home!!!

# short notice meeting at 2.30pm (serius dah NGANTUK tahap GABAN)

# PREPARE REPORT FINANCE for meeting...

# prepare some decoration for mini PELAMIN... for TONITE... again.. TONITE! (do time lunch)
   hampeh jer.. x sempat pun...

# lunch time - g post parcel @ post office ....

# balik kejer.. terus pickup barang2.. then pasang mini pelamin..

# ..................................... my list for TODAY (-__-)''

WISH ME TO BE STRONG FOR TODAY... CHAIYOKKK...CHAIYOKKK DEANA!

Monday, 18 March 2013

JUDGE ME!



PEOPLE WHO LIKE TO JUDGE OTHER PEOPLE..
U SHOULD TO READ THIS 1ST.....

Wednesday, 13 March 2013

it's TRUE



''WHEN I NEED U.. I JUST CLOSE MY EYES.. & I SEE U''
 
to be honest.. i'm really miss this person.. who give me this song..
10years ago.. but i still remember all the words..
 
it's really hard... to forget...
i'm trying.. but i can't...
 
he always make me smile...
but the end of story.. he make me cry...
& broken my heart.....
 
but... why i'm still miss u untill now...... (-__-)''

Monday, 11 March 2013

kenaper???


org asik tanye... nape makin kurus.. makin kurus... makin kurus...

jawapan tipu : sy diet!
jawapan betul : sy rindu arwah ayah sy sgt2....



sekian!

Tuesday, 5 March 2013

KALAU TAK SUKA.. PULANGKAN

--- copy & paste ---

KALAU TAK SUKA, PULANGKAN

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! ...Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….
 
 

Perlu KER???

 
semua orang ada masalah...
ada perkara yg membuat hati rase sgt sedih..
tapi perlukah kamu tunjukkan perasaan itu..
perlu ker luahkan perasaan tue..sehingga membuat org lain..
rase tidak selesa....

tahukah kamu... sy juga manusia biase..
sy juga ade rase sedih..
jika kamu cemburu kerana sy tidak pernah menangis...
jika kamu cemburu kerana sy tidak pernah kata ''saya ada masalah''
jika kamu cemburu kerana sy selalu sahaja senyum dan ketawa...

jawapan saya.. ''KAMU SILAP!''
sy juga menangis.... sy juga rase sedih dan terluka...

pesan sy pada kamu ''BERSYUKURLAH ATAS APA SAHAJA YG TERJADI KE ATAS KAMU, KERANA SETIAP MANUSIA ITU BERBEZA REZEKI YG ALLAH BERI.. DAN TAK PERLULAH KAMU CEMBURU PADA REZEKI ORG LAIN.. SEDANGKAN REZEKI YG ADA DITANGAN KAMU ITU LEBIH BESAR MAKNANYE PADA ORG LAIN..... sulamilah setiap perkara yang terjadi itu dgn SABAR & SENYUMAN .... inshaAllah :)


kisah di KANTIN....


hari nie... bykbetul kejer.. makan pun dah dkt kul 12.00 baru g kantin..
tgk2 kantin pun kosong jer.. means... saya sorang je yg ade kantin..
belek2 lauk.. hurmm.. same je lar makcik kantin nie masak..
sian saya.. makin kuruslar jawabnyer...

lastly saya amik nasi putih + sayur masak lemak putih + ayam goreng..
dan tak lupa sambal belacan.... air.. mcm biase lar... Teh-O ais..
sambil makan... sambil gak saya tgk kat luar kantin..
tiba2 terpandang sorang budak lelaki nie..
rase2.. around form 1.. tgk pada saiz badan ler... hehehe..

tiba2 rase tersentuh sgt.. saya rase budak tue lapar..
sbb die kuis2 makanan kat pinggan budak pompuan sebelah die..
pastu die tgk jer kawan2 die lain makan... die cume minum air jer...
kemudian saya perasan... kawan perempuan die hulur semangkuk
laksa.. sbb kawan pompuan die tue dah xnak makan...
dan budak lelaki tue sambut dgn perasaan gembira....

waktu tue.. saya dah tak lalu nak makan...
dan rase sgt sebak.. terbayang2 aQif & aiSy...
satu hari nnt.. anak2 saya akan sekolah... mampu ker saya
besarkan mereka... tanggung persekolahan mereka...
makan pakai dorang.... sekarang nie saya masih mampu bekerja...
kalau Allah tarik nikmat tuk bekerja...
apa akan jadi pada anak2 saya... adakah mereka akan lalui situasi yg sama..
mcm budak lelaki tadi...

dan saya taknak itu terjadi....
mungkin saya tak mampu nak sediakan
yang mewah2.. yg mahal2... tuk PRINCE saya....
yang saya tahu.. saya akan terus kerja...
demi utk aQif & aiSy... saya xnak dorang rase kekurangan...
wlwpun mereka hanya ada saya....

Saturday, 23 February 2013

hari ISTIMEWA


23/02/2013 .... 57tahun yang lalu..............


~ hari nie.. 23/02/2013 hari istimewa seseorang yg amat berharga dalam hidup kami semua... yg selalu sygkan kami tanpa meminta apa2 balasan... yg sentiasa membuatkan kami gembira setiap masa tanpa merungut... dan hanya membuat kami menangis... saat beliau dijemput oleh ALLAH untuk selamanya... kalau ayah masih ada... selamat menyambut ulangtahun yg ke57... tapi kini.. kami hanya mampu kirimkan Al-Fatihah buat ayah tersayang....
 
 
 

--- ayah... diana rindu ayah sgt2.. ayah sorang jer yg panggil sy dgn name diana..
skrg nie, xde org panggil name tue lagi... dan diana rindu nak panggil ''AYAH'' .....


Friday, 22 February 2013

Kasih Seorang Ayah

terjumpa kartun nie dalam FB...

sungguh! biler kite dah rase kehilangan seorang AYAH..
yg tiada pengganti hingga hari kiamat...
moga2 Allah temukan kami kembali di sana....

Al-Fatihah buat AYAH tersayang....


PESANAN

pedoman utk kita bersama..
inSha Allah :)


JUMAAT

Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu,
yang menciptakan segalanya,
yang menimpakan ujian,
yang menjadikan sakit hatimu,
yang membuatkan keinginanmu terhalang,
serta menyusahkan hidupmu

Pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia. Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang Dia mahu kerana Dia tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan-Nya.. :')
 

 

FEVER...FEVER...FEVER


rase2.. dah lamer sgt sy tak demam berlarutan mcm nie..
masuk hari nie dah 4 hari demam..
tp kalau ikutkan.. mmg demam nie on off...

tp serius.. x selesa langsung dgn keadaan skrg...
dgn selsema.. batuk... pastu badan rase seram sejuk jer...
kene aircond sikit pun dah menggigil...

fever.. plzzzzz lar... pergi jauh2 dari saya....
sy masih ade byk urusan lagi tuk dibuat...

sy PENING ....................
 
 
 

Tuesday, 19 February 2013

with my SWEET CANDY

sabtu semalam...
bwk aQif ngn aiSy g taman...
dah lame sangat tak bwk ''SWEET CANDY'' sy nie..
jalan2 waktu petang...
dulu bwk pun sebelum aiSy boleh jalan..
waktu tue aiSy masih lagi duk dalam stroller...
tp kali nie... die dah boleh lari satu padang...
mama baru letak die kat padang... die dah ikut abg aQif lari..
nasib kali nie bwk adik yg bongsu tuk tlg kejar dorang..
kalau tak... confirm mama semput!
nak2 si aiSy yg suke berlari...
last2.. mama masukkan aiSy kat dalam buaian...
hahahha.. padan muke.. tak leh nak wat aper dah...
boleh mama relax...

abg aQif... aunt BABY yg jaga... dan tlg main sekali.. hehhe
thnks aunt BABY temankan mama dan hero2 ^__^


 memula jer mama pegang tangan.. pastu dorang dah lari....










 thnks aunt BABY... okay.. jom balikkkk!!!!!

my SWEET CANDY

Part time JOBS - 2nd project in 2013


last week, pagi sabtu 16/02 .. lebih kurang pukul 12.30tghari
baru lar terhegeh2 nak pasang pelamin.. brg2 besar.. kayu2..
sumer dah antar awal.. so angkutlar segala bunga2 yg ada guna kereta jer..
sumbat selagi boleh sumbat... nie kalau ade roadblock..
pandai2lar jawab.. hehheh :p

memula nak pasang.. agak blur2 ckit.. yelah...
sbb yg deal mak panten.. ngn mak tukang pasang pelamin...
kaler theme asal kater hitam + grey..
tup2 biler dah smpai tmpat kejadian.. ehhh.. apsal HITAM + MERAH...
adesss.... so, cpt2 lar kol ibu dan tanye kisah sebenar..
lorrrr.. rupa2 nya mak panten tak dpt nak cari langsir khemah
kaler HITAM + GREY.. so, jadilah kaler yg tak sepatutnya...

phewwwww! camner nih.. pening dah... brg2 bwk kaler lain..
so, time tue jugak decide.. belasah ikut suke hati sendiri...
kui3... giler gak tukang pasang pelamin nie kan.. ade ker suke hati..
ikut kaler ngn citarasa sendiri... nasiblar panten.. huhuhu :p
time2 pasang tue mmg dah nekad... if dah siap.. then mak panten tak berkenan...
time tue jugak bukak deco & cari deco baru ngn kadar segera...

so, inilah hasilnya selepas 2 jam pasang + deco...









dan Alhamdulillah... mak panten bgtaw kat ibu yg die sgt2 puas hati...
huhuhuhu... lega mak jemah.... hihihiih :)

~ thnks pada arwah ayah yg bg modal... yg bg semangat... nnt Diana akan usahakan tuk jadi yg mcm ayah impikan :)

Friday, 15 February 2013

PENDAM

video


Aku yang mengejar bayang cinta
Kian terbiar
Terpendam kata
Tak terungkap selamanya

Pedihnya hanya aku yang merasa
Mahu memilikinya
Aku hanya hamba cinta

Bisik hatiku lepaskan dirinya
Sungguh aku tak bisa
Biarlah ku sendiri
Tanpa kasih di hati

Aku tak mampu pertahankan lagi
Cinta yang menyakiti

Biarlah aku pergi
Tiada hampa di hati


Aku yang mengejar bayang cinta

Thursday, 14 February 2013

yg tersurat & tersirat


''Don't marry the person you think
you can live with,
marry only the individual you think
you can't live without'' ~ Fasha Sandha
 
&
 
“I love people who make me laugh.
I honestly think it's the thing I like most, to laugh. It cures a multitude of ills.
It's probably the most important thing in a person.” ~ #AudreyHepburn
 
&
 
‎''Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan.
Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak''

Sunday, 10 February 2013

apa yg terbaik???


sy dah terlalu lame menjaga hati..
bukan hati saya.. tp hati yg ade disekeliling sy...
hati2 yg ade dlm hati saya...
terlalu lame... bertahun2.. hingga sy terlupa pada hati sy sendiri...

sekian lamer sy terlupa...
dan tiba2 sy tersedar.. sudah smpai saatnya...
sy pedulu pada hati yg ada pada sy..
hati yg mmg hidup dlm diri sy...

tapi kuatkah sy.. utk peduli pada hati sendiri..
moga2.. sy kuat utk jaga hati sendiri...

~~ dah tiba masa dan saat.. sy kuat! dan peduli pada hati sendiri.. bukan lagi pada hati orang lain!

Saturday, 9 February 2013

Part Time JOBS


phewwwww! selesai gak pasang pelamin..
last minute jobs.. request dari aunt sy gak...
tuk majlis perkahwinan anak lelakinya... jenuh k nak cari idea..
tambah2 lagi.. otak tgh jammed ngn kejer2 kat opiz..
nasib adik sy yg tgh cuti semester bg idea...
nice gak idea nih... so, balik kejer.. sy terus g cari bahan2 yg diperlukan...

smpai rumah terus gubah2 bunga tuk letak kat pelamin...
lepas tue smbung tlg wat deco2 cute & fresh nak letak kat backdrop...
wahhhhhh... semua adik2 sy tlg...
thnks uolls.. betul2 rase bertuah ada adik2 yg mcm nie ^__^

so, inilah hasilnya.... idea dari kami 4 beradik...


(simple jer... hasil dari budak baru belajar2)

inshaAllah.. oneday nnt, kami akan usahakan business menjadi lebih baik..
buat mase sekarang nie... sy wat kecil2 jer...
sbb budget modal masih tahap belajar....
tp oneday nnt... sy mahu lebih dari skrg...
mudahan2 impian sy akan tercapai .... ( haissshhhh.. tak abis2 verangan tinggi2 :p )


Thursday, 7 February 2013

with aQif & aiSy









 permata hati saya... aQif & aiSy
~ tiang utk sy berdiri... kekuatan saya..
 

KEBUN kecil saya...

tadaaaaaa..........
wahhhh.. bestkan.. sumer dah tumbuh
dan membesar bagai johan..
wlwpun sy malas nak siram....
hehheh...
 
 kangkung -- semalam dah petik pun.. bg kat ibu..

yg nie pokok kacang buncis --- dah mula berbunga2

yg nie kacang panjang -- baru nak membesar.. bunga xde lagi..
 
 
best jugak kan main tanam2 nie...
mase mula2 mmg penat.. pastu rase boring sbb x nmpak ape pun..
tp biler benih2 dah mula tumbuh.. wahhhh .. suke sy!
oklar kan.. leh wat hiburkan hati...
 
ada gak tanam pokok2 lain.. kunyit.. halia... serai... tp dlm pasu...
rumah kechik.. space tanah xde...  :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aQif

Lilypie Fourth Birthday tickers

aiSy

Lilypie First Birthday tickers