Wednesday, 23 January 2013

selesai sudah... aQif comingsoon =)


Alhamdulillah.. dah selesai pun pagi tadi daftar aQif ke skool..
doakan yang terbaik tuk aQif yer..
dan thnks pada akak yg bg taw sekolah nie terima 4years student...
dan sgt2 dkt dgn umah nenek... mmg tue lar yg mama cari2 selama ini..
InSha Allah aQif start on 29/01/2013...
tp mama tak mampu nak antar aQif skolah yg ade iklan kat TV tue..
cume skolah taska biasa sahaja... dan ade juga blajar IQRA'

aQif dah try baju sekolah tue.. mmg ngam2 jer sesuai dgn dier..
nenek tak perlu nak repair ^__^

esok cuti.. mama nak kene cari kasut sekolah tuk aQif..
pencil box.. pencil ngn kaler... botol air... ohh yeahh.. amik gambar..
beg sekolah dah ader.. beg skolah mickey mouse.. hehhe

pagi tadi waktu daftar.. so far aQif xde rase ape2 pun..
muka pun happy jer.. bile nak gerak pergi skool tue..
mama perasan mata nenek dah merah.. mase nenek cium aqif..
mungkin nenek ingat kat arwah atuk..
sbb dulu arwah atuk yg beria2 dah janji...
''esok kalau aQif sekolah.. biar atuk antar & amik.. xyah naik bas''
tp.. kita hanya merancang.. ALLAH yg lebih berhak menentukan...
mungkin sbb tue nenek sedih bile tgk aQif excited nak g skool..

sampai kat skolah.. aQif dah dpt meja... dah dpt kawan pun..
mama sibuk uruskan masuk sekolah.. aQif sibuk berkenalan...
peramah sungguh.. cikgu2 pun habis semua die tegur...
mama pulak yg naik risau... abah dah geleng2 kepala...
hope aQif sesuai kat sekolah tue...
-------------------------------------------------------------
kenapa hantar awal sangat???
ade yg bertanye.. dan ade yg mengatakan aQif akan cpt bosan...
terima kasih atas pandangan semua.. semua sy ambil sebagai panduan...

mula2.. mmg itu yg sy fikirkan... takut aQif cpt bosan sbb lame sgt di taska..
tp kami fikirkan cabaran belajar dan sukatan.. mungkin juga pencapaian pelajar..
sementelaah sy sendiri bekerja di sekolah..
skrg nie tahap iQ budak2 dah makin tinggi.. semakin byk teknologi dihujung jari..
sy tak mahu aQif ketinggalan... mungkin dier boleh belajar sendiri..
atau sy sendiri yg mengajar di rumah...
tp sy mahu aQif lebih belajar berdikari... berdisiplin...
harap aQif boleh terima perubahan nie secara perlahan2...

hehhe.. panjang plaks entry kali nie.. biase ckit jer..
oklar.. nak sambung kejer.. hihihi ...
daaaaa ^___^

Padieka Raccolta VS Thepoplook





VS



huwawawa... makcik menci taw camnie..
sok PENNY & FISHTAIL PEPLUM ...
dua dress yg sy suker akan restock.. menci taw!

noted ! esok pagi kul 11.00am, nak pengsan jap..
taknak bangun smpai kat web dorang dah jadi OOS ..
hehheh.. bleh ker?
bukan leh caya makcik nie... nnt ade jer yg rajin tlg belikan..
hahhaha... 

~~ dlm kepala sibuk kalkulator budget tuk beli baju yg maner.. haisshhhhh..
tembak gak kepala nie kan.. haishhhhhhh.... makcik menci taw camnie!
MENCI....MENCI....


Tuesday, 22 January 2013

biler aiSy dah sengeh ^__^


hehehhe... nie pict terbaru dari aiSy..
baru kejap td snap... 
aisy dah setahun.. tp xde gigi lagi.. hehehe
camnor tue???
~~ sila abaikan sepit rambut kaler pink atas kepala aiSy :p

RAMLEE Awang Murshid



pernah baca tak buku2 tulisan hasil dari RAMLEE Awang Murshid???
sy jatuh cinta betul2 pada penulisan beliau bila terbaca ttg ''BAGAIKAN PUTERI''
terus sy ternanti2 sambungan cerita tersebut... Alhamdulillah.. penulisan beliau ttg SUNAN..
dan SANG RATU telah sampai ke penghujung...
byk lagi buku2 beliau yg ada dlm simpanan sy.. 
tp cerita tentang SUNAN nie yg buat sy betul2 suke baca penulisan beliau.. 
pada mereka yg kurang gemar bahasa kuno @ melayu dulu2..
mungkin susah ckit nak faham.. tp biler dah start baca.. mesti taknak berhenti... heheh =)
so, selamat membaca!  ^__^


Bismillah....


masak tghari smlm.. 
smlm kan sy cuti sbb tak sihat.. dalam tak sihat tue..
sy tetap nak masak jugak..
sbb tekak teringin nak makan sup ayam..
senang juga nak suap aQif & aiSy makan...
dan ayam goreng kari tue request dari en husben...
Alhamdulillah.... =)

DEMAM


hari nie sy demam lagi..
dari semalam demam.. smpai hari nie masih tak baik2 lagi..
sy tak suke situasi macam nie...
dmm buat hidup sy rase sunyi...
rase tak gembira..

kalo korang dmm.. ape yg korang buat..
ape yg tekak korang rase nak makan...
waktu nie.. tekak sy rase nak makan mushroom soup dari PIZZA..
tp kalau buat sendiri lagi bestkan..
leh makan byk kali.. balik kejer nnt nak singgah pasaraya..
beli ready made dlm tin.. tuang dlm periuk dan panaskan...
campur herba2 ckit... daun sup.. cendawan.. setel ^__^

Sunday, 20 January 2013

janji SHIRAH



malam nie layan citer JANJI SHIRAH  @ TV3...
mase layan episod satu.. ok jugak lar citer nie...
sbb kadang2 citer melayu nie.. 1st2 agak slow...
biler dah masuk 2-3 episod citer tue baru rase best ...

ehhhh.... cover story nie cantik kan... suke tgk layout nie =)

sinopsis citer nie...

mengisahkan kehidupan seorang gadi bernama shirah, pelajar kolej akhir tahun. kehidupannya ceria dan bahagia tetapi bila kakaknya meninggal dunia, hidup die jadi sengsara dan terbeban dgn anak kakak dier... kawan baik shirah, mira plak berusaha tuk tackle boyfriend shira yg mmg die idam dari dulu lagi... muncul pulak Dr Amir yg buat hubungan shirah dan Luqman makin bergoyang... penghujung cerita? ntahlah... kene tgk smpai abis.. hehhehe ^__^


ok.. tu jer tuk mlm nie... ^____^


cik LOLIPOP & cik EPAL


weekend nie xde buat aper2 pun.. just duduk2 kat umah..
sbb ibu ngn adik2 dah pergi bercuti2..
so, sy kene duk umah ibu tuk jaga umah..
dan jaga nenek yg ade kat umah ibu nie..

owh yeah.. tajuk kat atas?
hoyeee.. sy dapat dah clip rambut baru...
ermm.. clip ker? rase2 bukan.. tak taw name aper..
tp yg bestnyer.. ade 2 sepit rambut yg comey nie..
tuk menggantikan sepit rambut sy yg dah pun pecah seribu...


comey sgt2 sepit nie.. (untuk mata sy mmg comey...tp pendapat org lain sy tak taw)
sy pilih combinasi kaler pink + blue & pink +black..
sweet jer... sebenarnye ade byk lagi sepit kaler2 mcm nie..
tp next gaji nnt baru nak rembat.. cukuplah dua nie utk simpul rambut sy...

info : sepit rambut nie harga RM2.90 utk satu.. boleh beli kat myONEshop ...

sweet kan????  ^____^


Thursday, 17 January 2013

KL KITA by Yuna & Qi Razali

 
video
 
 
 Yuna Ft. Qi Razali
 
Waktu mencemburui aku
Kota raya menjamah ku
Dimana perginya mimpi ku
Mungkin dijemari mu

 
Kau menghidupkan semangat ku
Kau memberikan harapan
Dan kau rampas semula
Ku mencari jawapan
Di setiap persimpangan


Impian yang ku simpan
Hanya pada mu
 
 
 
------> cute sungguh lagu nie =)

WAHAI PARA SUAMI

tazkirah untuk hari ini...
pedoman buat semua LELAKI & SUAMI

-----------------------------------------------------------------

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu berarti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu. Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2, jika seorang isteri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Karena dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu

disaat kau terpuruk terlalu dalam …

Wahai suami2, jika seorang isteri menangis karenamu,

tolong jangan menyia-nyiakannya.
Mungkin, karena keputusanmu, kau merosak kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis karenamu.
Lihatlah jauh kedalam matanya.
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

Pada hari penciptaan PEREMPUAN. MALAIKAT bertanya kepada TUHAN :

” Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ? “


 Lalu TUHAN menjawab :

” Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini”..

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..


Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU
Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya…
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.


Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal
Malaikat pun bertanya : “…Apa itu Yaa TUHAN ??
Tuhan menjawab : Bahwa “Betapa BERHARGAnya dia”…

 -------------------------------------------------------------
~~ copy & paste
 

"first love is always the best love ever"

refer tajuk atas...
 
betul ker???
hari nie otw g kejer.. dgr HOTFM ttg topik nie..
 
setiap org ade pendapat sendiri..
ade pengalaman sendiri..
org lain tak berhak utk meletakkan kesalahan..
utk mempertikaikan apa yg terjadi pada seseorang
kerana apa yang berlaku..hanya mereka yg merasai..
bukan HAK kiter utk mengadili atas setiap kejadian yang terjadi...

"first love is always the best love ever"

 
~ berbicara dalam hati... hanya tersimpan.. ''BIARLAH RAHSIA''

Wednesday, 16 January 2013

PANDUAN MENDIDIK ANAK



tazkirah pagi nie.. utk diri sy sendiri... berkongsi dgn kawan2
---------------------------------------------------------
 
PERINGATAN UNTUK DIRI SAYA SENDIRI & KAWAN2..

KENAPA KITA DILARANG MEMUKUL ANAK KECIL SEDANG MENANGIS

JANGAN DIPUKUL ANAK KECIL YANG SEDANG MENANGIS



 Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :
'' Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahirannya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterusnya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.'' ( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. )

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.

Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :
'' Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuknya dan kedua ibu bapanya. Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya. Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruknya.'' ( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

P/S : Anak adalah anugerah Allah. Didiklah mereka sebaik-baiknya. Asuhlah mereka dengan kasih sayang bukannya kekerasan dan tengkingan. Janganlah tangisan mereka itu merupakan tangisan terakhir yang mampu kita dengar kesan dari perbuatan kejam kita terhadap mereka.

------> copy paste dari FaceBOOK

Tuesday, 15 January 2013

5000



hahah.. malu nyerrr saya..
benda nie pun nak bgtaw kan.. tp..
sy suke biler angka yg membaca blog sy ade 5000
thnks pada mereka2 yg sudi view my blog :)

----> ape larrr sy nih! 5000 jerrr.. org lain dah berpuluh ribu.. berjuta2..
relax jer.. kecoh tul makcik sorang nih!!!

ok! .. sy malu.. hehhehe ^___^

~ ~ cam biase yer.. t smpai umah baru update pict... pc sy asik prob biler nak upload pict =(

AJAL itu MAUT ... JODOH itu PERTEMUAN

entry petang nie nak sentuh tentang.. AJAL & JODOH

mungkin ini perkara biase kiter selalu dengar
cuba untuk dimengertikan apa yang ade disebalik hakikat itu
kadang2 kita rase faham ttg makna..
tp cube utk kite olah menjadi benda lain yg kita sendiri kurang pasti..

----> ape sebenarnye aku merepek nih  -__-''

entah esok.. ataw pun sekejap lagi..
ajal akan menjemput saya dan maut menanti sy berkurun lamer..
kenapa pelik? kerana mati itu pastikan???
dan semestinya telah berkurun maut itu setia menanti kematian mahkluk
ciptaan ALLAH yang serba sempurna..

manusia itu mmg ciptaan ALLAH yang paling sempurna pada zahir
dan pada batinnya.. manusia itu yg mencorakkannya...
~~ think of that..

JODOH itu bermula dari pertemuan..
kadang2 org yg kiter jumpe di sebelah.. 5thn yg lalu
atau 10tahun yang lalu...
adalah pertemuan kiter yg membawa kepada JODOH...
cuma panjang atau pendek... itu adalah RAHSIA...

semua yg kiter rase.. kiter bakal lalui..
segalanya2 telah berada di tangan ALLAH...

The Adventures of MERLIN



malam tadi.. episod terakhir MERLIN..
dan sy tercongok sajer dpn tv dlm mase 2jam
semata2 taknak termiss wlw satu adegan dlm citer tue..
aiSy sy dah siap2 tdokan awal...
en husben pun dah tertido sebelah aiSy..
so, sy layan citer MERLIN tanpa sebarang gangguan...

bukan sy sorang.. sy taw ramai sangat2 yg menonton citer nie..
dan korang pun taw ape ending citer nie..
SERIUS sy tak puas hati..
ade ker patut raja mati???
tak patut kan.. dah lar ngn susah payah MERLIN g angkut
nak g tasik .. last2 mati kat tepi tasik..
huh! tak suker...tak suker...

but.. citer malam tadi betul2 menyentuh jiwa raga...
sedih betul biler tgk MERLIN sungguh2 nangis... sbb Arthur nak mati dah...
dan biler ade khabar2 angin kater.. no more episode MERLIN..
hah.. WHAT???? oh NO!!!!!!
sungguh tak suker... dah lar episod kali nie rase cam pendek jer..
tak mcm episod2 yang lepas..
(ehhh.. ye kerr.. ker aku yg terperasan sbb takleh terima citer nie dah abisss...huhuuh)

owh yer... sy dah layan citer MERLIN nie dari season 1 lagi..
tak pernah termissed wlw satu episod.. dah byk kedai sy cari vcd nie..
tapi tak pernah jumpa.. but my friend ade kater...
VCD nie boleh jumpa kat BRITAIN... but still hot selling...
sekejap jer dah OUT OF STOCK...
hah? ape kejadah plak nak cari vcd nie smpai ke sane.. hehhe..

anyway... sy harap SANGAT-SANGAT citer nie masih ade sambungan...
sbb kene gak bgtaw TANGAN saper yg sambut pedang ARTHUR tue!
byk sgt yg masih tergantung.. so.. really hope will be update in ~~

THE ADVENTURES OF MERLIN SEASON 6
when???? ... just be waiting for next season... huhuhu ^____^

Monday, 14 January 2013

hari yang MALAS =(

malas betul hari nie nak buat kejer..
satu kejer ape pun saye tak buat.. pemalas kan?
hahaha.. mmg pun sy malas!

kejer dah terbukak atas meja.. tp satu ape pun tak buat..
sungguh lar.. rase suke pada kerja2 a/c nie mmg tak boleh nak pakse..
rase menci sebenarnye pada a/c... huhuhu
tp dah kejer.. kene pakse jugak tuk suker..
tp last2.. mmg tak boleh blah lar...
ngekkks!

huwawawa.... seriusly atas meja nie sume kejer urgent..
tp xde mood.. kalo buat mesti ade salah2.. mencilah!

ape nak buat biler mood malas dah smpai????  n___n

~~ erkkk... naper kat opiz nie bile update blog tak leh nak upload pict yer.. huhuu =(

aQif nak SKOOL?


cpt betul mase berlalu..
mcm maner umur sy semakin bertambah..
begitu jugak dgn aQif yg semakin membesar..
aQif dah masuk 4thn 2013..
dan kami decide nak masukkan aQif skolah tahun dpn..
waktu umur dier cecah 5thn...
tp skrg nie.. aQif dah sibuk nak g skool...
sob's... sob's.. seriusly..
mama dah mula rase sedih even aQif blum pun jejak kaki kat skool...

semuanya bermula mungkin byk kali..
mama bawak aQif g sekolah mama biler hari jumaat petang..
dan skrg nie aQif nangis2 nak g skool..
biler mama bangun pagi.. aQif akan tanye..
''mama... biler abg boleh g skolah''
huhuhu.. mama x taw nak jawab aper dah...

lastly.. pagi nie mama nekad tuk carikan skolah buat aQif..
dan mama dah jumpa skolah yang sgt2 dkt dgn umah nenek..
5 minit jer dari umah nenek... ''TAKIS Wariqissalam'' ...
itular taska yang jadi pilihan mama tuk aQif..

utk maklumat lanjut ttg taska nie..
boleh refer blog taska nie ------>  TAKIS WARIQISSALAM
tp taska nie tak lar glamer mcm skolah2 yg siap masuk kluar paper
dan tv.. skolah tuk aQif nie biasa2 sahaja...

yuran pendaftaran RM450
bulanan RM100 (termasuk pengajian IQRA')
kelas bermula pada pukul 8.00pagi hingga 11.45pagi
hari jumaat pukul 8.00 pagi hingga 11.00pagi...

dan mama akan hantar aQif waktu pagi...
lepas tue nenek yg akan pickup aQif waktu balik skolah.. huhuhu

~ dan inSHA ALLAH aQif akan mula sekolah FEBRUARI 2013
tapi belum apa2 lagi... air mata mama dah mengalir keluar....
mama rase cam tak kuat nak pisah ngn aQif wlwpun 3jam jer.. huhuhu

Friday, 11 January 2013

padan MUKA saya....


cam tak best dah blog nieh..
rase kelam kabut dan tunggang langgang...
ape nak buat nie...

giler2 NYESAL g explore...
terOVER explore dah tadi.. gatai sgt lar tangan nie..
gigit taw lar...

rase cam menci pun ade..
(mmg menci pun) ... huwawawawa...

padan muke saya ...sob's...sob's....sob's.......

adesss.. JAHANAM!

ha.. tu lar.. gatal sgt tgn..
main clik2 sane dan sini..
taw2 ntah ape jadi kat blog aku..
habis sumer dah.. kelam kabut..
ngn iklan NUFFNANG aku skali dah hilangggggg....
 
heheh.. tension dah nie nak betulkan balik...
biar ler dulu.. nnt biler free baru design balik..
cari balik link nuffnang tue...
 
~ nyesal giler g explore sane sini... huhuhu :(

KESALAHAN dalam mendidik ANAK-ANAK

pagi nie sy terbaca sesuatu yg amat berguna utk mereka yg telah bergelar ibu dan bapa...
moga2 dapat dijadikan panduan pada diri saya juga dan mereka yg lain..

lepas baca artikel nie.. berdetik dlm hati.. ada kesalahan yg sy lakukan semasa mendidik anak2...
hurmmm.. kerana sy hanya manusia biasa.. masih lagi belajar dan sentiasa belajar setiap hari utk kebaikan anak2 sy...

luangkan lah sedikit mase pagi nie utk renungan dan kebaikan bersama..

-------------------------------------------------------------------

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

1. Kesilapan pertama:
Kurang BerdoaKurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
... * Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua:
Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga:

Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat:

Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima:

Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam:

Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh:

Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan:

Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan:

Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh:

Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas:

Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas:

Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas:

Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas:

Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas:

Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)


~~Harap-harap lepas nie sy mampu memahami anak2 sy.. semoga aQif & aiSy mampu jadi anak yg SOLEH untuk kami semua.. aminn YA ALLAH............

Thursday, 10 January 2013

SENTAP!!!!!!!!!!!!!!!!!!


huhuhu..
k.. aku sentap giler ngn best friend aku petang nie..
serius.. makan dalam taw!
1st time biler aku tanyer.. ''bz ker''
die jawab ''tak lah.. baru bangun tdo''
pastu aku tanye.. ''ko kejer malam ker''
die jawab ''a'ah''
pastu biler aku tanye lagi '' aku kaco ko tdo ker''
die jawab lagi ''a'ah''
 
k.. aku tersentap -__-''
1st time sepanjang berkawan.. tetibe aku jadi emo..
mane aku tak emo..
sebelum nie ko tak pernah pun jawab camnie..
sedih & sentap aku taw! huhuhu
 
serius nie.. kalo ko baca entry aku..
aku otw majuk ngan ko.. huhuhu :(
 
bye!
 
 

masih LAGI


sy masih lagi seperti ini..
masih same lagi seperti 10thn yg lalu..
setia menanti khabar.. wlwpun bukan sekerap yg diharap..
wlwpun tidak lagi seperti dulu..
seringkali saya terfikir.. ini kah penghujung...
atau ini kesudahan utk jawapan 10thn yg lalu...

sy masih tak faham.. kenapa sy masih lagi begini..
setia menanti khabar yg bukan lagi hak...

Wednesday, 9 January 2013

Menu DINNER




nie pun nak post entry ttg masak2 lagi...
biler dah hidup sendiri.. masak pun simple jer...
janji kene dgn selera...

tp nie sumer lauk pauk masak time weekend...
masak simple jer tuk en husben.. die request sardin..
hahha.. simple kan en husben sy.. senang dgn dier nie..
xyah nak pening2 kepala.. tp sy xde lar amik kesempatan..
hari2 nak masak sardin jer.. nnt tak pasal2 jer jadi citer lain...
hehheh :p

~ Alhamdulilah dgn sumer rezeki yg ALLAH beri... sgt nikmat berbanding dgn mereka2 yg hanya mampu menadah tangan mengharap belas kasihan dari org lain.... aminnnn YA ALLAH.. moga kau murahkan rezeki mereka2 ini.. dan kami semua... :)


SIAKAP stim in PINK House!

nie simple 1st dish yg sy masak at pink house..
simpe jer resepi.. sbb main potong2 bahan.. pastu campak jer dlm periuk..
then letak air dan stim kan ikan tersebut smpai masak..
siap leh tinggal lagi g belek2 pokok2 sayur yg sy tanam.. hehhe..



~ siakap stim express in da house ~


~ sambal belacan, sayur masak lemak & kembung goreng tue tapau dari umah ibu... hehehhe..
 (sbb sambal belacan tue feberet en husben)

sy SERBA SALAH

mereka berdua adalah org yg sy syg...
mereka berdua adelah SYURGA sy yg abadi..
dan biler sy tersepit di antara mereka berdua ini..
sy rase sedih.. biler mane terpakse memilih di antara mereka berdua...

dan DOSA sy pada mereka berdua ini.. tetap akan ada..
apa yg harus sy buat... sy rase KELIRU!



kisah seorang AYAH

hurmm.. sy copy kisah nie dari blog seseorang..
cerita yg simple.. tp betul2 berkesan dalam hati..

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ada seorang bapa datang ke kedai, melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku menerjahnya, "Pakcik, laptop..." - dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, "Nak beli untuk anak ke?"
"Ya, nak beli untuk anak - dia nak sambung belajar - laptop yang mana yang ok?".
Aku mempromosi barang seperti biasa - aku biasanya mengsyorkan yang paling murah. "Kalau nak yang bagus mahal pakcik - tapi kalau setakat nak buat belajar yang nie lah, Samsung - seribu seratus lebih je...".
Dalam aku bercakap dengan dia, dia banyak diam dan seperti berfikir. Sedikit lama dia terdiam, dia membuka mulut "Nanti saya datang balik ya, duit tak berapa nak ada lagi ni..." - pergi dengan suatu perasaan yang lain.

Aku dengan rutinku berkerja setiap hujung minggu sahaja, kebetulan - aku duduk di kaunter menunggu pelanggan - dia datang semula ke kedai, tapi dengan anaknya - perempuan. "Yang mana ya yang haritu, ada lagi tak?"
"Yang nie Samsung haritu, tapi yang nie stok baru - harga sama je", aku menyambut soalan nya.
Dia bertanya kepada anaknya, "Yang nie ok ke dik?"
"Ermmm, ok ke nie murah je - karang rosak karang susah..." jawabnya dengan muka yang kurang puas hati - anaknya seperti menginginkan yang lain yang lebih mahal.
"Yang acer nie x boleh ke ayah?", ayahnya terdiam seketika dan menyambut dengan negosiasi, "Yang acer nie berapa boleh murah lagi?"
"Yang tu tak dapat dah pakcik,... Dah harga kos dah tu..." aku dengan rasa geram namun masih dalam nada yang baik menyambung lagi, "Dik, nak laptop untuk belajar kan... Rasanya kalau untuk belajar - yang nie lebih dari cukup - rosak tak payah pikir sangat - warenti setahun.". Aku mengeluarkan kata-kata tersebut atas dasar aku seperti mengerti kerut wajah bapanya.

"Oklah, yang ini." jawab anaknya. Sedang aku menulis resit dan membungkus laptop dari meja 'display' - aku terpandang bapanya yang mengira duit untuk membayar - aku nampak dompetnya kosong - habis semua duit digunakan untuk membayar laptop. Dia menyerahkan duit kepadaku dan aku mengiranya semula - dia melihat tanganku yang mengira.
Habis aku mengira - wang aku masukkan dalam cash drawer, "Cukup duit tadi dik?"
"Cukup, Terima Kasih ya...".
Dia dan anaknya meninggalkan kedai. Aku hanya menahan airmata mengira duit yang diberikan - RM1, RM5, RM10 dan hanya sekeping RM50. Aku membayangkan dari mana si ayah mencari duit untuk membeli sebuah laptop untuk anaknya - penuh harapan.

Aku geram kepada anaknya - seperti dia tidak tahu ayahnya bagaimana - hanya tahu minta. Aku tahu ayahnya tiada duit, dia dah sebut awal-awal pada aku, aku nampak airmukanya, aku perhati sekeping-sekeping duit yang diserahkan. Aku tahu dia tiada duit pulang ke rumah dan perlu 'mengais' untuk hari esoknya.

Ya Allah, ampunilah segala dosaku, dan (dosa) kedua ibubapaku, dan rahmatilah keduanya sepertimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin...

-----------------------------------------------------------------------------------------

memang SYURGA itu bukan terletak di telapak kaki seorang AYAH.. tetapi pengorbanan seorang AYAH itu sama besarnya dengan SYURGA di telapak kaki seorang IBU....


PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI DAN SEMOGA BERMANFAAT UNTUK SEMUA YANG MEMBACA, INSHAALLAH…
Al-Fatihah buat AYAH tersayang.... 30Mei2011
 
 

sakit KEPALA

sejak 2menjak nie...
selalu sgt rase sakit kepala yg tak tertahan
tak taw nak buat aper lagi..
telan UBAT?
mmg xnak! dari kechik saya dah bergantung dgn ubat..
smpai habis duit AYAH dan IBU cari ubat yg terbaik tuk saya...
smpai sy tak larat nak telan ubat.. last2 biler ibu tak perasan..
sy campak kat luar ikut tingkap.. HUH! ~~nakal tul sy nih..
smpai skrg ibu taktaw.. kecuali die ade baca blog nie..
(mmg x lar kan... hehehhe :p)

mase kechik2 dulu.. sy selalu sakit...
smpai berbulan tak pergi sekolah...
berubat sane sini... biler dah baik... ibu dan ayah jaga sy betul2..
langsung tak boleh nak minum air sejuk..
mahupun minuman yg bergas... time tue asik merengek2..
dan asik nak nangis sbb nak minum air oren..
biler sy curi2 minum... wlwpun tak smpai 2teguk..
sy sakit dan dmm balik..
tiap2 malam ibu dan ayah yg jaga...
smpai skrg sy tak lupa JASA ibu dan arwah AYAH...
( honestly... smpai skrg rase janggal biler taip ade perkataan ''arwah''  -__- )

sebab tue.. smpai skrg.. kdg2 sy lebih IBU dan arwah AYAH dari suami sendiri..
berdosakah saya? sy taw... biler status berubah kepada ISTERI.. taat sy adalah pada suami..
tp sy anak sulung... dan sy terkenangkan pengorbanan ibu dan ayah yg terlalu BESAR
utk sy dari kechik smpai besar... :'(
(harap2 ALLAH taw aper sebenarnya yg ada dlm hati saya)

erkkk.. rase cam lari dari tajuk.. heheh...
tp biler sakit..
sy mesti terkenangkan pada SUP ayah...
tiap kali sy jatuh sakit.. ayah akan kater...
'' tu lar.. ayah dah kater jgn minum air sejuk''
''ayah dah kater.. jgn minum air gas''
'' tu lar.. mandi lagi malam2''
AYAH.... sungguh sy rindu nak kene marah ngn ayah lagi...
ayah nak marah hari2 pun DIANA tak kesah..
asal dpt dgr suara AYAH lagi.........................

skrg nie.. sakit mcm maner pun...
xkan dpt dgr lagi suara AYAH..........

Monday, 7 January 2013

yeaaHHHH! semangat pagi nie ^___^


hai.. pagi2 nie rase semangat sangat2..
nak taw knaper? sbb ade SPIRIT this morning...
bukan PRINCE SPIRIT sy time skolah dulu2...
PRINCE SPIRIT tue hanya tinggal kenangan... cinta tak kesampaian.. hihihi :)

pagi nie bile ade sorang cikgu..
telah menepuk bahu sy dgn perlahan dan berkata
''naper tak sambung belajar.. pergilah sambung belajar''
''hope one day awak smbung belajar... dan berada ditahap yg lebih baik''

ouchhh! sgt menyentuh perasaan k....
ade kisah di sebalik smbung belajar itu.. kalau ikutkan...
mmg sy dah dpt smbung DEGREE ke UUM.. tp atas sbb2 masalah kewangan..
dan waktu tue.. arwah ayah tak sihat.. adik2 sy pula mase tue masih lagi belajar
dan sekolah... sy terpaksa menolak tawaran itu dgn hati yg sedih...
tambahan pula mase tue, sy dah bekerja di SYABAS...
sykt yg kukuh utk sy mencari rezeki...

dan kini.... rase semangat utk smbg belajar masih ade lagi..
cuma semangat dah tak mcm dulu.. dah berbelah bagi.. 50-50 ..
hurmm.. entahlah.. dgn status sy kini.. dan telah mempuyai anak..
sy tak confident utk pegang byk2 peranan dan tugas di bahu..

wlwpun skrg nie ramai org dah kejer pun smbg belajar PJJ..
even kebanyakkan dorang nie dah berkahwin... hurmmm...
masih difikir-fikirkan lagi.. hope one day...

dgn kata-kata semangat dari kak LIZA pagi nie...
hope... sy akan dpt semangat tuk smbg belajar semula...
lagipun.. mmg itu dah termasuk dlm azam tahun baru sy..
bukan setakat azam.. tp mmg CITA-CITA sy ...
inSHA Allah.....

When We Can't to TALK


bile mulut rase berat utk meluahkan..
tulisan hati itu sahaja sudah mencukupi...

Thursday, 3 January 2013

S.E.R.A.B.U.T

serius serabut 2-3 hari nie..
skolah baru bukak.. bz giler dlm opis nie..
smpai nak wat kejer sendiri pun tergendala byk kali...

tambah lagi.. sakit kepala selalu jer menyerang...
dulu kadang2.. tp sejak akhir2 nie .. dah selalu sgt sakit kepala..

hurmmm... dgn kepala kadang2 memikirkan adik sy yg jauh...
dgn keadaan kesihatan die yg kurang baik.. moga2..
die dpt jawab exam dgn baik hari nie..
itu doa sy dan keluarga utk dier...


KERJA.... OH KERJA....
mmg smpai bile2 takkan abis... huhuhu :p

Wednesday, 2 January 2013

Hari Pertama 2013

hari nie.. hari pertama 2013 ... selasa...

petang tadi merayau2 cari beg skolah tuk adik bongsu sy..
tp pusing2 byk kedai tetap tak jumpa kaler yg adik sy nak.. biru + putih..
mata asik mendongak.. keluar masuk kedai..
tetap xde yg berkenan dlm hati...
tgh sedap2 cuci mata... pilih2...

hati sy tetap tersentuh bile tgk family yg lengkap memilih baju..
kasut.. dan beg skolah... dll...saat itu, hati terus teringatkan AYAH...
rindunyer saat itu.... biler pilih brg apa2 skalipun..
mesti AYAH lar tempat kami merujuk... dgn soalan yg wajib..

''AYAH... ok tak kaler nie... ''
''AYAH... cantik tak....''
''AYAH... nak pilih yg maner''

semua mesti nk pendapat AYAH.. bg kami.. pendapat AYAH yg paling best...
yang paling tepat.. smpaikan baju kurung pun.. AYAH yg pilihkan kaler...
pilih corak.. harga? kami tak pernah kisah wlw ayah belikan harga baju cuma RM10 sajer..
itu dah cukup membahagiakan kami adik beradik...

entah knaper.. biler tgk budak2 lain pilih beg dgn ayah dorang..
automatik.. mata sy terus merah dan basah.. mood nak pilih beg terus lenyap..
terus sy kluar dari kedai... sungguh! sy sgt rindukan situasi itu...

tp sy tahu.. sampai biler2 sy tak boleh lagi bertanya.. atau bersoal...
"AYAH..... sedap tak kiter cube resepi baru?''
''AYAH..... mcm maner nak buat nie...''
''AYAH..... boleh tak tolong kiter buat nie...''
''AYAH........
''AYAH....................
''AYAH.......................

smpai biler2.... sy tak boleh nak ucapkan lagi............

-----WELCOME 2013-----

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aQif

Lilypie Fourth Birthday tickers

aiSy

Lilypie First Birthday tickers