Monday, 15 October 2012

Resepi Biskut Lagi!


hihihi... di sebabkan dah nak raye Haji.. maka entry sy berkaitan dgn masak2..
dgn biskut2 yg di jamin sedap.. dan tak nyesal kalo buat!

Resepi biskut yg dah menggoda hati sy...

COCONUT MACAROONS .... resepi mestilah dari yg terbaik ~ Kak Puteri Manja ...
ehehhe... lagi sekali sy mohon copy & paste bulat2 dari kak puteri...
tgk coklat yg mencair tue... haisshhhhhh.. buat sy terkedu sungguh!
bukan takat tgk coklat tue... tp kalo hari2 dah belek blog kak puteri nie...
boleh giler dibuatnyerrr... so amaran dari sy awal2 lagi...
jgn nak jenguk2.. or intai2 blog kak puteri time2 perut laporrrr.... mmg cari nahas! ;p

nie resepi nyerr.. utk rujukan sy dan kawan2 yg lain :)

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 100-110 KEPING)

BAHAN2 A

 
- 260 GM KELAPA KERING (SHREDDED COCONUT) PUTRI GUNA 2 PKT KELAPA KERING DARI BRAND BAKE KING
- 260 GM SUSU PEKAT

- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SECUBIT GARAM


BAHAN2 B


2 BIJI PUTIH TELUR GRED A - (ROOM TEMPERATURE)
1 SUDU BESAR GULA PASIR

CARANYA2

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 'A' DAN GAUL HINGGA RATA. PASTIKAN SEMUANYA TERSALUT SUSU. KETEPIKAN.


2. BAHAN 'B', PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERBUIH DAN MASUKKAN GULA. PUKUL HINGGA KEMBANG BERTANDUK. ADUNAN BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH TU DAH KIRA KEMBANG KAKU.

3. MASUKKAN ADUNAN 'A' KEDALAM ADUNAN TELUR TADI DAN GAUL MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK. GAUL HINGGA RATA. ADUNAN KELIHATAN BERDERAI2 SIKIT.


~ gambar sumber dari kak puteri ~ tQ yer sis :))

4. GUNAKAN AIS KREM SCOOP ATAU APA2 SCOOP SEPERTI DALAM GAMBAR ATAS NI. GUNAKAN SIZE 1 SUDU KECIL YG TENGAH TU. KALAU BESAR NANTI DIA MORE TO CAKE TASTE KURANG RANGGUP. PUTRI NAK CRISPY TASTE SO PAKAI YG KECIL TU OK.
5. SEDIAKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER. SCOOPKAN ADUNAN DAN SUSUN DI ATAS LOYANG TADI. MASA SCOOP TU TEKAN2 SIKIT PADA TEPI MANGKUK DAN KETUK SEDIKIT KETIKA NAK MENGELUARKANNYA. BUAT SAMPAI HABIS. ATAS ADUNAN TU PUTRI TEKAN SIKIT BIAR DIA TAK MAMPAT. HATI2 JGN SAMPAI BERDERAI LAK.

6. BAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH ADUNAN SEJUK BOLE LAA DIPAIPKAN COKLAT DIATASNYA ATAU APA SAJERR JENIS JEM PUN BOLE.


*** PERHATIAN YERR...SEMASA MEMBAKAR ADUNAN...TERPULANG PADA KITA NAK LAMA YG MACAM MANA. JGN PUTIH YER. COOKIES NI LAGI LAMA KITA BAKAR LAGI RANGGUP DAN RINGAN. JGN LAK HANGUS...HEHEHE AGAK2 LAA SO TERPULANG PADA ANDA. KALAU DAH MASAK KITA TEST MAKAN KURANG RANGGUP MASUKKAN SEMULA DAN BAKAR LAGI.***
 

mudah sgt kan???? bahan2 tuk resepi nie pun mudah jer... senang sgt nak cari kat supermarket..
atau nak lg best pergi jer kat kedai kek yg jual bahan2 mentah tuk wat kek & biskut.. 
tp confirm kalo dah ke kedai kek tue... byk sgt ler yg masuk dlm bakul tue wlw takde kaitan dgn biskut
yg nak di buat nie.... =)  

seperti biase... sy akan copy bulat2 sbb sy malas nak taip satu2.. adesss.. 
kenapalah sy nie pemalas sgt nih!
hope kak puteri maafkan sy yerrr... ~ ape nak jadi nih diana! ^__^
  

No comments:

Post a Comment

~ tinggal pesan utk saya ~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aQif

Lilypie Fourth Birthday tickers

aiSy

Lilypie First Birthday tickers