Tuesday 7 January 2014

Resepi KEK COKLAT

hahaha.. skema giler tajuk kat atas.. tp ade aku kisah.. atleast aku sharelah jugak resepi..
resepi nie dpt dari google.. tp dah lupe amik kat maner.. mmg kejer kat opiz kalo free, mesti belek2 resepi.. tp copy & paste saje.. pastu print.. lepas 3bulan baru try.. kehkeh.. pemalas sungguh! ehhhhh, bukan malas, tp kebizian... nk wat kek mood kene baik2, baru kek naik dgn jayanyer.. kalo tak, kek akan naik dgn kemalasan... :p

kek nie KEK COKLAT...

bahan2 pun senang cari kat supermarket.. tp sebut pasal brg2 nie.. apsal harga brg dah naik giler kan?? sian kat kami2 nie yg gaji suam2 suku jer.. kalo gaji FULL HOT xperlah.. ngn shopping complex tue nk beli pun boleh.. tp tue mmmg dah tahap kaya GILER kut.. gile pun x kaya camtue.. eheh! ape aku melalut nie.. kate nk bg resepi tp rajin plak nak taip panjang2.. dah2.. sile bg resepi dgn jujur yer DEANA!

HOKAY! nie mmg resepi buat ikut sedibik cam dlm resepi.. xde ubah.. sgt LURUS jer time wat kek nie.. kek nie wat utk ank sulung bwk g skool time jamuan akhir tahun last year.. means 2013! jgn pulak salah anggap tahun nie... baru awal tahun..

sebelum tue.. thnks pada yg empunya resepi! maaf sbb x ingat name dah... sorry yer ^_^

Bahan-Bahan :-

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  •         
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum

  • Cara-Cara :-
    1. Pukul telur hingga kembang               
    2. Masukkan gula dan pukul lagi smpai kembang...             
    3. Kemudian masukkan minyak masak dan pukul lagi smpai kembang...             
    4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.               
    5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
    ::: psstttt : Deana mmg ikut semua step nie one by one.. cume bab suhu tue jer.. guna suhu 130 degree selama 1jam.. sbb oven kat umah tue cpt panas.. kalo guna suhu 170'c.. confirm kek hangus rentung!

     
    taraaaa... inilah hasil nyer setelah dimekapkan...
    tp rase mmg mabelles!
    ehehhh! terpuji diri sendiri lagi.. :p


    No comments:

    Post a Comment

    ~ tinggal pesan utk saya ~

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    aQif

    Lilypie Fourth Birthday tickers

    aiSy

    Lilypie First Birthday tickers