Wednesday, 31 October 2012

9 TAHUN!

9 tahun! bukan 9 bulan ... 9 hari....
atau 9 jam... 9 minit .... 9 saat.....
satu tempoh yg terlalu lame utk dilalui...
sentiasa cuba utk dipadam dari ingatan...
cuba utk dilupakan!

DUHAI HATI...

biarlar... hanya dia dan sy sahaja
yg tahu kisah sebenar.....

video
 ~ sumber dari youtube ~

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia


Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati

[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu
Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Ke mana pun kan pasti kembali

[Ulang chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta


Tuesday, 30 October 2012

Resepi Durian Crepe Lagi...

maaf lar.. entry tuk resepi nie...
sy mmg amik dari blog org lain..
bukan dgn niat utk menipu @ sebaliknyer..
tp sebb senang utk sy buat rujukan di masa akan datang...

latest resepi sy dapat dari kak Ana Durian Crepe ...
hehhee.. biler tgk blog kak Ana...
wahhhh... bestnyerrr.... siap ade tutorial step by step...
sgt mudah utk org2 seperti sy yg baru belajar...

boleh refer pada link di atas yer...
thnks pada kak Ana ^__^

~ resepi dah cari banyak... buat tue entah biler.. hihihi ;p

Durian Crepe

sana sini sibuk citer pasal DURIAN CREPE
disebabkan dah tergoda dgn cerita ttg kesedapannye..
maka semalam dah rasmi pun sy g beli durian..
kunun2 nak cube resepi yg tgh hot di internet! ;p

barang2 yg lain pun dah beli...
skrg nie tinggal cari resepi jer...
belek2 dkt FB then ade sis dah upload resepi..
berserta dgn pict sekali...
kalau tak silap dari blog MASAM MANIS :)
so, kalau ade tuan blog terbaca entry nie...
sy mohon share yer... utk rujukan sy dan kawan2 yg lain...

~ pict nie pun sy ambil dari FB ... tuan blog punyer ~ thnks yer ^_^

Bahan2 crepe;-
250g gandum
3 bj telur
500ml santan
1 sudu teh esen pandan
1 sudu teh pewarna hijau atau kuning

Cara2:
1. Satukan semua bahan dlm bekas dan kacau.
2. Masukkan dalam blender dan blend. Kemudian tapis.
3. Sediakan kuali leper non stick.
4. Panaskan kuali dan letak sdkt myk.
5. Tuang 1 senduk kecil dan msk crepe. X perlu di terbalikkan.
6. Buat sampai habis adunan.

Bahan2 filling:
Isi durian secukupnya
1 cawan non dairy whippg cream

Cara2:
1. Pukul whippg cream dlm mixer hingga kental.
2. Asingkan isi durian dgn biji. Lumatkan sidikit.

Cara2 bungkus crepe:
1. Bentangkan 1 keping crepe.
2. Letakkan whipping cream.
3. Letakkan isi durian.
4. Kemudian ttp semula dgn whipping cream.
5. Lipat crepe. Dan sejukkan dalam peti sejuk sekejap.

***senang je kan..selamat mencuba.:-)
 
~ senang??? hahah.. itu bagi yg dah pro mmg lar.. tp bg sy yg merangkak2 nie.. x tawlar jadi rupa aper... kunun2 mlm nie sy nak try.. if berjaya... sy update.. kalo tak update tue mmg tak jadilar maknenyer .. ekekekeke ;p

Update Progress Rumah Pink

smlm petang after balik kejer..
singgah umah pink utk tgk perkembangan terbaru...
wahhh.... Along sy dah pasang lampu yg 3 sekawan...
tp... Along sy terpecahkan mentol lampu tue..
phewwww! nasib bukan lampu .... huhuhu

layan pict jer yer...
sorry lar kalau entry sy buat mata semak jer...
sy mmg excited nak update pasal progress umah...
sebagai kenangan... sok2 boleh refer balik...
mcm maner susah tuk pulihkan rumah pink nie...
susah payah kumpul duit.. susah payah cari barang murah..
semata2 kerana rumah pink...

itu belum lagi ditambah dgn kontroversi yg melanda umah tersebut...
cehhhh... dah mcm retis plaks... hihihh ;p






lampu2 nie sumer sy dpt dgn harga yg murah....
itu pun lepas puas pusing2 area rumah dan klang...
tp rase lega sgt2 sbb dpt jumpe yg murah tp cantik..
cantik bg sy larrr.... bg org lain mungkin tidak..
sbb cantik tue subjektif kan???? :)

~ cptlar siap rumah nie.... sy dah tak sabar nak mengemas.. hhuhuhu.. pengsan nak pindah nnt!

Kura - Kura

Alkisahnya... adik sy yg study kat UUM..
balik bercuti sempena Raya Haji...
die dah pun selamat membeli sepasang kura2...
lepas habis merayau kat pasar stadium s.alam sek13

balik2 jer...
aQif tanye aunt - ''kura-kura aunt nie boleh nyanyi ker???

hihihihi... sah2 terpengaruh dgn citer filem ''CINTA SI KURA-KURA''

nie ler kura-kura my little sis JAJA


 ~ kunun2 nak bwk balik UUM.. untunglar kura-kura nie... leh naik bas ;)



Tutorial Bina Blog

wahhhh... cantiknyer biler tgk blog org lain dah berkaler2
lepas tue ade icon2 comel.. sy cube utk belajar...
perrhhhhh.. mmg sgt rumit!
last2 ini je lar hasilnyer pada blog sy lepas seharian explore!
huh!nasib baik bos xder smpai khamis.. ekekeke ;p

pening kepala sy nak paham benda2 tue..
then sy terjumpe satu blog yg ajar benda2 nih...
mmg terbaik blog nie...
owner blog ajar step by step.. okieslar kan...
tuk diri sy yg baru berjinak2 nak berblogger...
org lain dah maju ke depan...
mak jemah baru lar belajar bertatih ^_^

so, boleh tgk blog nie yerrr utk rujukan semua...
thnks pada tuan punyer BLOG JOM BINA BLOG


~ hurmmm... malunyer sayer.... xperlar.. yg penting belajar :)

Wanita Berkerjaya

sy terjumpa status @ luahan ini di FB dari seorang kawan....
dan sy copy utk renungan bersama....

Wanita bekerja yang berkahwin memang banyak tanggungjawabnya. Selain menjadi isteri kepada suami, mereka tetap tiada pilihan untuk ‘lepas tangan’ melakukan kerja-kerja di rumah serta mendidik anak-anak. Malah peranannya lebih besar kerana harus memberi tumpuan dalam kedua-duanya. Merekalah isteri, merekalah ibu.
BUAT BACAAN SUAMI

1. Fahami tugas isteri

Si suami jangan cepat melenting jika isteri lambat menyediakan makanan atau mengambil apa sahaja yang diminta. Jangan sesekali meletakkan tugas kepada isteri 100% , sebaliknya cubalah berfikiran baik melihat bebanan yang dilakukan isteri dengan hati terbuka. Bayangkan kadang-kadang si isteri bergegas pulang ke rumah hanya untuk menyediakan makanan kepada anda dan anak-anak dengan masakan dari air tangannya.

2. Ringankan beban isteri

Ada ramai bapa yang menyangka bahawa tugas untuk menjaga, memandikan, menidurkan dan pelbagai layanan yang diperlukan oleh anak-anak adalah ibunya. Sebenarnya mereka silap, bagi yang memahami konsep perkahwinan, tugas dalam rumah tangga sebenarnya adalah tanggungjawab bersama. Jika si isteri penat, apa salahnya anda sebagai suami tolong meringankan beban. Sekali-sekala berjaga malam tiada salahnya.

3. Jangan jemu pandang muka isteri

Ada lelaki yang menganggap isterinya tidak lagi berseri seperti mula-mula berkahwin dahulu. Isteri yang selesa berpakaian batik dan lusuh dipandangnya buruk berbanding pekerja wanita di tempat kerja sendiri.

Buat si isteri, sentiasalah menjaga penampilan dan berat badan supaya suami berasa gembira serta senang melihat diri anda yang sentiasa tampil menawan. Suami pula jangan mengambil kesempatan, tetapi bagilah dorongan.


4. Jangan terlalu memaksa isteri

Inilah masalah yang tidak difahami oleh kedua-dua pasangan. Suami lebih senang ‘mengarah, meminta dan mahu’, manakala si isteri pula ikut sahaja tanpa bantahan. Sebenarnya jika isteri letih, biarlah si dia berehat dahulu. Tugas dan bebanan yang dihadapi di tempat kerja membuatkan si isteri penat. Oleh kerana tidak mahu dianggap isteri derhaka, dia akan ikut sahaja. Percayalah dalam hatinya berasa sedih kerana hatinya berkata ‘Aku mahu rehat sekejap..’

5. Usah rasa tersisih

Suami berasa dirinya diabaikan oleh isteri kerana mereka asyik melayan anak–anak berbanding dirinya. Usah berasa tersisih, sebaliknya anda sebagai suami seharusnya berasa bersyukur kerana isteri anda berusaha untuk melakukan semua tugas tersebut dengan senang hati. Jangan sesekali mengambil kesempatan untuk ‘makan luar’, dengan alasan kurang kasih sayang isteri..

#KamiSuperwoman!
-------------------------------------------------------------------------------------------

Biler difikirkan kembali.. mmg benar... 
wanita berkerjaya ini bekerja 24jam sehari..
tamat sahaja waktu kerja di pejabat... 
bersambung pula dgn kerja-kerja di rumah...
tp bg yg berkemampuan... mungkin mudah kerana ada pembantu... 
sampai sahaja di rumah, boleh berehat sebentar...

tetapi bagi mereka yg "biase2'' sahaja, 
urusan di rumah setia menanti utk diselesaikan...
membasuh.. memasak... dgn melayan kerenah anak-anak... 
mengemas rumah.. melipat baju...
gosok baju... segalanya diselesaikan pada waktu malam.... 
yg sebenarnya, sgt beruntung mereka yg 
sepenuh masa menjadi SURIRUMAH....    
mereka tidak perlu memikirkan lagi kerja2 berkaitan
dgn pejabat atau sebagainya.... rase tenang di rumah.. 
dan hanya menghadap kerenah anak2 dan melayan suami.... 

hurmmmm... itu hanya pendapat saya... lain org.. lain pendapat kan?

~ thnks pada en husben yg selalu sama2 buat kerja rumah.. terutamanya membasuh baju dan tlg jaga anak2 time mama memasak ^__^   

Raya 2012

rase2 inilar entry dalam blog sy yg paling lapuk!
sbb time tue susah ckit nak update blog...
si kechik aisy sedang membesar.. & asik nak tlg taip biler mama on laptop...
malam nie biler sumer hero2 dah sleep..
mama dgn senang hati cari balik pict raya 2012 ....

nasib baik dlm lappy nie ade...
kalau nak cari kat external mmg smpai timing aiSy menyusu..
baru boleh jumpe pict nie ...


~ kalau arwah ayah masih ade... nice jer kan... 5 lelaki .. 5 perempuan :'(
semoga ayah tenang di sana... Al-Fatihah buat ayah tersayang....

Thursday, 25 October 2012

Saya Sedih!

patutnye mlm td post entry nie.. tp disebabkan kecewa dan sedih
sy mmg layan perasaan jer mlm tadi...
wlw hanya kerana LAMPU!

lewat petang semalam saya dpt call dari Along saya...
biler dgr citer yg tak best, sy terus jadi hampa...
lampu bunga2 yg sy paling sayang tue ade retak...
means mmg tak boleh nak diguna pakai.. huwawawa....
sedihnyer saya... kenapa boleh jadi mcm tue...
rupa2nya silap pekerja kedai tue .. main ambil jer kotak..
wlw dkt kotak tue sebenarnya dah tulis...''BRG ROSAK''
sy benci pekerja itu!

tp mungkin juga silap pada diri sy yg tak check betul2...
sbb waktu pickup barang-barang tersebut, sy pergi ber3
dgn hero2.. jadi paham2lar keadaan waktu itu... mmg sgt kelam kabut...
dan sy terlepas pandang lampu yg sy sayang tue.... :(


nie lar pict lampu yg sy sayang.... :'(

dan semalam habis kejer jer.. sy terus bergegas ke kedai tersebut...
nasib tokey kedai tue masih ingat kat sy  
(mmg kenal lar sbb haku dah amik byk brg kat kedai ko!)
tokey kedai tue mintak maaf dan benarkan saya pilih lampu yg lain,
wlw ade part2 lampu bunga2 nie yg Along saya dah terpotong.. hehhehe...
berani lar tokey nie tak bagi saya tukar... Grrrrrrr!

tp lagi sekali saya kecewa! lampu bunga2 nie dah habis stock... baru 3 hari lepas ade org dah beli!
huwawawa... mmg rase nak mintak address kat tokey tue sape yg beli...
lepas penat habis pusing satu kedai dier... (wlwpun xdelar besar mane kedai dier.. 2tkt jer.. hehhehe)
saya tetap tak jumpe lampu yg berkenan...
saya lepak jap kat sofa.. sambil mata duk jeling2 lampu yg ade...
smpai naik teleng leher sy duk pandang atas.... pening!

last2 saya pilih gak lampu yg ade bentuk bunga..tp dah tak sepenuh hati lar memilih...
dan yg tak best saya kene tambah rm25..
sbb lampu yg saya pilih tue mahal ckit dari yg asal...
tp sy tetap dgn selamba byr jer RM20... dan tokey tue cume senyum2 sbb taw sy tgh marah..

huwawawa... sy sedih sgt2... rase mcm nak kasi hancur jer terus lampu bunga2 tue..
baru puas hati saya... last2 tokey tue bg price special tuk besi langsir umah sy nnt.... :)

~ lepas siap pasang lampu ganti tue.. sy upload.. smlm tak dan nak snap pict... 
en husben dah kol ;) ... sebut tentang ''LANGSIR'' ... aduyaiiiii... kain pun sy tak potong lagi.. adessss  =_='

Wednesday, 24 October 2012

Cahaya

bizi ckit...
layan pict je yer :)



~ penat.... mcm2 nak kene kejar @__@ .... phewwww!


Heppy 27th

23 Oktober 2012 - bezday adik sy yg pertama... beza umur kami cuma 2thn...
dan panggilan antara kami cume NANA & NINI...
mmg dari kechik keluarga belah arwah ayah akan panggil kami dgn name nie..
cute kan? hihihi.. sekali lagi aku terperasan! :)

dan belah keluarga ibu akan panggil dgn panggilan manja ''EBAB''
sebab time kami kechik2 dulu.. die debab ckit berbanding saya yg kurus melidi..
muke dier pun dah ala2 mata sepet....
erkkkkk... dah kantoi name manja dier... habisss lar sy ;p

saya sentiasa mahukan adik sy bahagia di dunia & akhirat
sy harapkan die sentiasa akan dilindungi & disayangi..
sebagai mana arwah ayah membelai & memanjakan kami...

saya mahukan kami 4beradik, sentiasa bersama tidak kira susah @ senang...
moga2 hubungan kami akan terus abadi dan rapat sampai bila2...

sy sygkan adik2 sy... & IBU kami......




~ x kire bezday saper pun.. aQif akan kater.. mama.. hari nie hari jadi abg yer =_='

Tuesday, 23 October 2012

Pink + Anggur

hurmm..... dah siap cat.. tppp.. cantik ker kaler nih?
rase lain mcm pulak.. mungkin sbb belum pasang lampu lagi..
plus dgn perabot yg lum ade...
langsir pun belum jahit lagi.. ehehhe.. bile lar nak start menjahit langsir nie..

en husben kater.. mmg sah2 peminat No1 jusco!
erkkkk... apsal kater mcm tue.. en husben kate sebab dah mcm kaler AEON Jusco
rumah nie mama buat.. ehhh ye ker???
ye larrr... baru saya perasan.. lalalalalala... buat x taw sudah!
hihihihihi...

pink sungguh dapur dan umah sy.. bilik pun samer!
pening dah kepala en husben.. last2 dier kater.. ok lar...
asal mama happy ^__^

aQif kater.. ehhhh cantik nyer rumah kiter...
kaler pink dan anggur.. anggur?? ye lar mama.. nie kan kaler anggur..
sambil refer pada cat kaler purple... aduyaiii  aQif ...

owhhhh... cptlar siap umah... sungguh! saya dah tak sabar nak mekapkan rumah nie...
nak susun perabot yg dah smpai kat umah ibu..
sian tgk umah ibu yg dah jadi mcm kedai perabot... bersepah umah ibu..
sorry ibu... segala mcm perhiasan yg sy dah beli dari dulu pun dah bersepah kat almari..
hope matching larrr dgn kaler umah....
comey sungguh larrr.. wekkkk... pasan sungguh haku nie...
ishhhh.. xperlarrr... sape lagi nak puji umah mak jemahkan...
kalau bukan diri sendiri ;)


 ~ ruang tamu ~

 ~ bilik tido ~

~ dapur ~

hehehhe... yg sebenarnye nak jimat punye pasal.. habis sumer sy bantai ngn kaler pink & anggur...
smpai org sebelah pun tertarik gak dgn kaler nie... ngn lampu2 dapur nie skali pakcik jiran sebelah 
nie dah terpikat.. siap tanye address kedai tuk pergi beli lampu ngn cat tue... adess pakcik nih :)

tp syukur gak dpt jiran yg peramah... elok lar jugak.. wlwpun org kater leceh dpt jiran peramah.. 
bagi sy itu sebenarnye lebih baik dari jiran yg tak ambik peduli..
itu sgt2 lar bahaya... kalo ade lorry duk angkat barang.. confirm jiran sebelah wat tak taw.. aduyaiii...


~ lepas nie shopping dalam umah jerr.. xyah pergi JUSCO dah.. ehehhehe ;p



si ABANG

buah hati mama & abah ^__^
buah hati utk kami sekeluarga....
cinta hati penyeri buat arwah ATUK ...
dan juga peneman kala sunyi buat NENEK @ IBU ...
si ABANG yg pertama lahir dalam keluarga kami...
memecah keheningan malam dengan tangisan...
membuat kami tersenyum dengan keletah aQif :)








~ mama taw.... aQif rindu sgt2 kat arwah atuk..mungkin sbb tue, hingga saat ini.. aQif masih tertunggu2.. kadang2 aQif akan tanye pada IBU..." ibu... biler atuk nak baik... atuk xnak balik rumah ker" .. "abg rindu sgt dkt atuk.... abg susah hati sbb atuk xde" .... dan kami semua hanya terdiam ....

si ADEK


si Adek mama M.A.R.H.S

cinta hati saya & en husben ^__^









~ tp kadang-kadang mama sedih sbb aiSy tak sempat pun jumper atuk :'(

HEAVEN !

melayan kerenah 2 zuriat yg membesar di dalam rahim & kemudian di depan mata..
membuatkan hidup sy seperti di dalam SYURGA!
wlwpun sgt penat, tp sy gembira biler melihat hasil kreatif mereka...
pencapaian yg mereka lakukan setiap hari!

si abang yg semakin bijak mempersoalkan setiap jawapan atas semua pertanyaan..
si adik yg mula bertatih dan kadang2 mula berjalan... :)

tp kadang2, hot temper sy ttp naik ke kemuncaknya!
lebih2 lagi dgn keadaan adik & abg yg suker bergurau senda bercampur tangisan...
saat itu dunia sy jadi tunggang langgang... mcm kene langgar garuda pun ader..
adesss..... satu nangis.. x lamer lg.. si adik pun ikut nangis...
dan mcm koir plaks dorang buat... :)

si abg yg mudah terasa!
si adik yg garang!
dan mama hanya boleh tersenyum...
dan bila marah mama hanya mampu masukkan kepala dlm bantal!







~ Alhamdulilah & terima kasih Ya Allah.... :)

KOSONG T__T

setiap hari saya membelek sesuatu.. mengharapkan ade sesuatu yg akan mengisi..
tp masih juga jawapan yg same setiap hari.. tiada yg baharu..
yg ade cume pengisian lama.... namun sy masih menanti...
untuk kepastian sebuah persoalan yg menuntut jawapan...
dan hingga saat ini.. masih lg KOSONG ...

sy rase pelik.. semuanyer berlaku secara tiba2..
hadir tanpa diundang... dan hilang bagaikan mimpi....
buat sy terjaga.. tp dlm keadaan termangu2...

berbagai soalan menerjah... namun sy masih setia menanti..
wlw sy tahu keputusannya adalah pahit..
tp sy perlukan jawapan atas persoalan yg KOSONG ini ....


~ sungguh sy tak suka persoalan yg tergantung tanpa jawapan pasti!

Monday, 22 October 2012

PinK!

teaser pict from my cute kitchen....
dapur sy kechik sajer.. sbb tue pilih kaler yg comel saje...
nasib en husben ok jer.. tp sy suker kaler pink tue..
bile masuk dapur sy akan senyum jerrr....
hihihihi.....

owh pink kaler!
sy suker sgt2.... dan asik senyum bile tgk kaler ini :)


comel kan??? .. kan??? .. kan???
sy x pedulik ape org lain ckp... janji sy suke ;p
x sabar nak masuk dapur nie.. nak masak2 dlm dapur kecik nie...
tp di sebabkan kaler yg comey nie...
sy rase sayang nak kotor2 kan dapur nie...
ehhh.... rase mcm nak wat dapur basah kat luar umah...
ekekkekeke.... ngekss ler sy nie ;)


~ sila abaikan pintu yg tak siap lagi.... pasni nak pasang lampu pulak.... hoyeee ^_^
( Alhamdulillah......................... )

Friday, 19 October 2012

Cerita Malam Hari

kadang-kadang org hanya melihat luaran & terus membuat kesimpulan
yg mereka rase sgt pasti dan betul...
sedangkan mata itu selalu sahaja tertipu dgn ape yg dilihat...
telinga juga kadang2 salah mentafsir apa yg didgr...
mulut juga kadang2 salah menyampai apa yg dipesan...

semua manusia itu tidak pernah sempurna...
sy sgt tak suke pada org yg perasan diri die sgt bagus..
sgt sempurna dan perasan boleh menjadi juri yg baik utk diri org lain...

masalah setiap insan itu tidak pernah sama...
wlw sama jantina.... atau kaler rambut yg belum diwarnakan...
masing2 ade cara penyelesaian.. wlw dgn bukan cara yg kite suker...
tak semestinye apa yg kiter suker.. org lain juga akan suker...
sbb tue kiter tak pernah pkai baju yg samer dgn 10org yg samer...
pada hari yg samer ;)

dan kerana itu.. sy malas nak wat kesimpulan ttg hidup org lain..
kerana sy tahu.. apa yg sy simpulkan hanya dari mata yg melihat...
kerana bukan hati dan diri ini yg merasai...


semoga hati sy terus tabah~

HORMON

bercerita ttg ini... angin saya 2-3 hari ini mmg kurang baik...
ditambah dgn kerja-kerja di opiz yg melambak...
tp sebenarnye sy lebih stress knapekah badan sy naik..
atau timbang yg dah rosak.. utk sedapkan hati... anggap jer timbang rosak...

dan yang paling tak best.. apsal perut sy asik lapar jer..
kalau boleh 24jam nak mengunyah... dan sy perasan perut mcm muncit skit..
apakahhhhhh... argghhhhhh.. STRESS nyer sayer...
bukan menolak rezeki.. tp masih terlalu awal utk episod ke3...

HORMON perasaan pun asik kacau jer...
sikit2 nak tersentuh hati.. padahal kawan gurau2 jer.. tp rase touching lain mcm..
mudah jer rase cam nak nangisss ... huhuhuu

tiap hari hati sy makin berdebar.. dan asik belek2 kalendar wlw dah taw gaji
masuk minggu depan.. ;p
dap..dup...dap... hati nie.. apsal bendera jepun tak muncul lagi...
rase camnak g farmasi... tp tahan2 lagi dgn ayat cover..
''mungkin saya stress melampau hingga HORMON kacau''
owh! kacau sungguh jiwa saya....

dan hari ini STRESS sy sampai ke kemuncaknyerrr.... semua benda tak kena..
plus dgn perut yg asik lapar & mintak makanan...
tlg senyap ckit yer perut.. sy penat! sy serba tak kena...
dan akhirnya..... hoyeee.... !!!  no episode 3 ;)


~ huh... tu lar.. apsal taknak siapkan payung awal2.. tp sy takut.. org kater, ''benda'' itu akan mengaktifkan sel2 barah.... betul ker.. ntahlar.. sy STRESS lagik pikir hal nih!

Tuesday, 16 October 2012

Queen Of Spirit

hurmmm....
entry nie.. bukan utk membodek... sungguh!
tp bg sy die adalah semangat tuk mencube.. sy hanye berkenalan dgn dier di alam maya..
itu pun tidak terlalu rapat.. kdg2 sahaja berbalas komen...

tp sy sukekan semangat dier... masih muda.. tp telah berjaya!
mungkin kerana itu, ade yg kurang senang atas kejayaan dia...
tapi dier tak pernah ambil peduli....

sy suke lihat usaha dier... kesungguhan dier.... bile memulakan sesuatu..
pasti akan di cube hingga berjaya.... sentiasa akan ada idea2 baru...
sy mahu jadi seperti dia! sy mahu ada sesuatu! yg boleh menbanggakan sy.....

tp sy perlu bermula dari bawah... kerana sy bukan lahir di silver spoon.. apa lagi golden plates...
sy berusaha sedikit2... harap2 satu hari nanti sy mampu jadi seperti dier..
walau tak semua seperti kejayaan dier...

tp dier lar spirit saya!


semoga Allah & ibu merestui segala usaha sy ini ~

InsyaAllah...

Alhamdulillah.....

itu sajer yg boleh sy katakan saat ini...
mmg sgt berbaloi2 temankan aQif layan citer Upin& Ipin...
tdokan si aiSy yg tercari2 abah dier mlm nie...

owhh yerr.... rezeki husben barangkali... tlah bertemu dgn punca rezeki yg lebih baik dari
sebelum ini... mungkin ade hikmah biler ''psiko'' itu berbuat begitu pada husben sy =)
mmg agak payah pada mulanye.. tapi kami tempuhi dgn sabar... dan akhirnya.. Allah tunjukkan jalan
untuk kami sekeluarga....

mungkin jadual kami sekeluarga akan berubah.. tp yg penting.. weekend, husben masih menjadi hak kami..
dah hari2 yg lain... sy akan tabah... dan berfikir secara positif... kerana ini utk kebaikkan kami sekeluarga :)

lewat malam... setelah pasti aQif & aiSy dah nyenyak tdo... sy kembali pada diari alam maya ini...
sejak akhir2 ini, sy lebih senang di sini... mencoret @ meluahkannyer di sini.. rase lebih tenteram dan puas..
berbanding dgn di sana... tersilap kata.. akan di kecam! ntahlar.. susah nak tafsir hati manusia nie :(

sy cube utk membantu husben, mencari peluang utk menjadikan taraf hidup lebih baik demi anak2 yg semakinn membesar & Alhamdulillah! sy rase seperti mimpi utk rezeki di malam hari.. masih terlalu awal utk berkongsi.. cukuplar sy meluahkan rase berSYUKUR dan gembira... ttg aper.. & projek aper... biler segalanye telah pasti.. sy akan berkongsi & terus berkongsi utk semua :))


~ Tuhan! sy cume ingin rase bahagia & gembira....


Monday, 15 October 2012

Resepi Biskut Lagi!


hihihi... di sebabkan dah nak raye Haji.. maka entry sy berkaitan dgn masak2..
dgn biskut2 yg di jamin sedap.. dan tak nyesal kalo buat!

Resepi biskut yg dah menggoda hati sy...

COCONUT MACAROONS .... resepi mestilah dari yg terbaik ~ Kak Puteri Manja ...
ehehhe... lagi sekali sy mohon copy & paste bulat2 dari kak puteri...
tgk coklat yg mencair tue... haisshhhhhh.. buat sy terkedu sungguh!
bukan takat tgk coklat tue... tp kalo hari2 dah belek blog kak puteri nie...
boleh giler dibuatnyerrr... so amaran dari sy awal2 lagi...
jgn nak jenguk2.. or intai2 blog kak puteri time2 perut laporrrr.... mmg cari nahas! ;p

nie resepi nyerr.. utk rujukan sy dan kawan2 yg lain :)

BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 100-110 KEPING)

BAHAN2 A

 
- 260 GM KELAPA KERING (SHREDDED COCONUT) PUTRI GUNA 2 PKT KELAPA KERING DARI BRAND BAKE KING
- 260 GM SUSU PEKAT

- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- SECUBIT GARAM


BAHAN2 B


2 BIJI PUTIH TELUR GRED A - (ROOM TEMPERATURE)
1 SUDU BESAR GULA PASIR

CARANYA2

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 'A' DAN GAUL HINGGA RATA. PASTIKAN SEMUANYA TERSALUT SUSU. KETEPIKAN.


2. BAHAN 'B', PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERBUIH DAN MASUKKAN GULA. PUKUL HINGGA KEMBANG BERTANDUK. ADUNAN BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH TU DAH KIRA KEMBANG KAKU.

3. MASUKKAN ADUNAN 'A' KEDALAM ADUNAN TELUR TADI DAN GAUL MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK. GAUL HINGGA RATA. ADUNAN KELIHATAN BERDERAI2 SIKIT.


~ gambar sumber dari kak puteri ~ tQ yer sis :))

4. GUNAKAN AIS KREM SCOOP ATAU APA2 SCOOP SEPERTI DALAM GAMBAR ATAS NI. GUNAKAN SIZE 1 SUDU KECIL YG TENGAH TU. KALAU BESAR NANTI DIA MORE TO CAKE TASTE KURANG RANGGUP. PUTRI NAK CRISPY TASTE SO PAKAI YG KECIL TU OK.
5. SEDIAKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER. SCOOPKAN ADUNAN DAN SUSUN DI ATAS LOYANG TADI. MASA SCOOP TU TEKAN2 SIKIT PADA TEPI MANGKUK DAN KETUK SEDIKIT KETIKA NAK MENGELUARKANNYA. BUAT SAMPAI HABIS. ATAS ADUNAN TU PUTRI TEKAN SIKIT BIAR DIA TAK MAMPAT. HATI2 JGN SAMPAI BERDERAI LAK.

6. BAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH ADUNAN SEJUK BOLE LAA DIPAIPKAN COKLAT DIATASNYA ATAU APA SAJERR JENIS JEM PUN BOLE.


*** PERHATIAN YERR...SEMASA MEMBAKAR ADUNAN...TERPULANG PADA KITA NAK LAMA YG MACAM MANA. JGN PUTIH YER. COOKIES NI LAGI LAMA KITA BAKAR LAGI RANGGUP DAN RINGAN. JGN LAK HANGUS...HEHEHE AGAK2 LAA SO TERPULANG PADA ANDA. KALAU DAH MASAK KITA TEST MAKAN KURANG RANGGUP MASUKKAN SEMULA DAN BAKAR LAGI.***
 

mudah sgt kan???? bahan2 tuk resepi nie pun mudah jer... senang sgt nak cari kat supermarket..
atau nak lg best pergi jer kat kedai kek yg jual bahan2 mentah tuk wat kek & biskut.. 
tp confirm kalo dah ke kedai kek tue... byk sgt ler yg masuk dlm bakul tue wlw takde kaitan dgn biskut
yg nak di buat nie.... =)  

seperti biase... sy akan copy bulat2 sbb sy malas nak taip satu2.. adesss.. 
kenapalah sy nie pemalas sgt nih!
hope kak puteri maafkan sy yerrr... ~ ape nak jadi nih diana! ^__^
  

si KETAM!


hoyee... akhirnyer sy berjaya jugak buat KETAM MASAK CILI BEREMPAH
resepi dari Kak Puteri Manja .. mmg da best lar!
wlwpun sy terOVER letak cili api.. dan agak pedas ckit...
smpai berair2 mata en husben.. ibu & adik sy mencube..
wlwpun pedas tp sedap hingga menjilat kulit ketam!

ibu kate sedap.. but next time kene kurangkan cili api ckit... cili api tue sy tak blender pun..
cume belah tgh2... tp tak sangka cili api tue agak berapi ckit!

sy masak ketam nie 13 /10 / 2012 ... untuk dinner malam tue...
kebetulan en husben kejer... jadi sy shopping brg2 dapur with new boyfriend!
saper lg kalo bukan Muhammad Aqif Ryzal Hadani ... since abah dier dah kejer tak tentu mase..
so, mama kene bwk aQif tuk jadi bodyguard...
dalam erti kata lain.. jadi reporter tuk abah dierrr... huhuhu... taw lar kejer kat ''dunia'' tue..
anak pun dier tranning tuk jadi reporter ... uhuhuhu ..

nak taw resepi boleh refer pada link kak puteri di atas
atau pada entry sy yg lepas ketam oh ketam !

so, layan pict yerrrr ^__^


 ok lar kan tuk 1st trial.. xdeler menggoda sgt mcm ketam kak puteri ;p


~ Alhamdulillah utk rezeki yg Allah beri.. aminnn Ya Allah

Saturday, 13 October 2012

KK HOME DECO

sejak2 dah nak pindah umah nie...
sy byk research tempat2 yg menarik tuk dilawati..
bukan cuti2 malaysia.. tp buang2 duit.. uhuk2.. itu kater husben sy.. hihihihi

sy suker tgk design2 umah...
cara dorang deco umah... dapur... bilik.. ruang tamu.. dll..
tp sy lebih gemarkan design yg sederhana .. kemas dan SIMPLE!
sy tak mau yg serabut... cukuplar berhias secara sederhana...

sy terjumpe kedai ini... di SHAH ALAM... dan di KLANG pun ade...
nampak mcm menarik.. lebih2 lagi kedai nie tgh tawarkan harga yg murah...
tp sy belum pergi lagi.. ingatkan petang nie nak g melawat kedai nie..
ekekkee.. nnt sy update.. samada kedai nei betul2 murah atau tak...

nie alamat kat KLANG... yg lain2 boleh refer sini yer ^__^ ~ KK HOME DECO

kalau ikutkan promosi mmg bestkan... tp xtaw lar biler dah smpai kedai nnt.. 
hope samer mcm promosi ;p

 frame gambar pun cantik2...

hope harga bunga nie murah.. tp kalau mahal.. pilihan ke2 di jalan taiping, klang..
kat situ byk juga kedai yg jual bunga murah2 ^_^


No.36&38, Jalan Sireh, Off Persiaran Sultan Ibrahim, 41050 Klang, Selangor. Mon – Fri 10:00am - 8:30pm Sat – Sun / Public Holiday 10:00am - 8:30pm











Tel  :+603 - 3344 4308
Fax :+603 - 3344 7308
H/P :+6016 - 3308 043










Friday, 12 October 2012

Deco & Design

sedang membelek FB.. sy terjumper akan pict nie..
menarikkan?? satu idea yg ringkas dan rase2nyer tak memerlukan modal yg banyak...
dan cukup praktikal sekiranye dibuat di luar rumah...

maka sy mengabdikan pict nie di blog sy utk rujukan akan datang....
hurmmmm... nmpak simple...
dan yg paling penting... sy mmg suker kan design yg simple2 sahaja ;p

sumber dari FaceBook


hurmmm... nmpak gaya kene kumpul modal lg.. uishhhh... bukan takat kepala yg dah botak... otak pun rase dah nak kluar dari tempurung... ohh Tuhan! kuatkan lar hati sy ~

ketam oh ketam!



tgk tajuk kat atas tue teringat plaks kisah kawan sy & si ketam.. eekekekeke.. kalo die ade baca nie..
habis ler haku... ;p


tghari sy cume lepak2 sajer di opiz.. nak kluar tp cuaca sgt panas...
nnt habis ler kulit sy yg sy belai tiap2 malam.. ~ huh, xde maknenyer...
ngaku je lar haku nie malas nak kluar.. plus dgn area tmpat kejer baru nie..
yg xde haper pun.. sgt jimat duk sini sbb xde shopping complex... huuhuh....
 
jadi sy amik keputusan utk tdo sajer.. ehehhehe.. puas golek sane.. golek sini still tak boleh nak lelap..
lepas tue sy hadap ler pc.. belek2 blog org lain cari resepi yg best2 tuk weekend nie..

tak luper juga design2 umah.. kaler2 umah yg menarik...
sbb rumah tgh progress tuk mengecat....sy tgh pening nk pilih kalerrr...
.. sungguh! tak taw nak mix & match dgn kaler aper....

dan tibe2 sy terjumpe resepi ini dlm blog kak Puteri Manja ... owhhhh.. kecur air liur sy tgk
ketam kak puteri elok jer baring menggoda... hihiiiii.. kalo lar kak puteri nie duduk sebelah umah...
dah lamer sy berguru dgn dierr... tp kak puteri jauh nun di s'pore ^__^

tp kak puteri nie sgt2 ler baik... selalu jugak sy berborak2 di FB dier...
mcm2 biskut dan makanan dier akan update... dan yg paling best..
setiap jenis biskut atau kek kak puteri akan attach step by step ... sy suker.. sy suker...

kak puteri.. sy mintak izin yer copy paste resepi utk panduan sy...

KETAM CILI BEREMPAH

BAHAN2NYA

1KG KETAM ATAU 5 EKOR KETAM YG BESAR2
2 SUDU BESAR REMPAH KARI -DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
2 SUDU BESAR CILI SOS (PUTRI GUNA SOS LINGHAM SEDAPPP…LAIN2 SOS PUN BOLE JERR))
SEDIKIT GARAM@SECUKUP RASA
2 BIJI TELUR
150 ML AIR
 

BAHAN2 KISAR 

15 TANGKAI CILI KERING (KALAU NAK TAMBAH LAGI PUN BOLE)
4-5 BATANG CILI PADI (PUN BOLE TAMBAH KALAU NAK)
2 BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI BAWANG KECIL
½ INCI HALIA

SEMUA BAHAN2 KISAR DISATUKAN DAN BLEND BERSAMA.
CARA2 

1. PASTIKAN KETAM DIREBUS SEBENTAR…AGAK2 DALAM 5 -7 MINIT GITU ATAU SEHINGGA KETAM BERTUKAR WARNA KE OREN2 NAN GITU HUHU. MATIKAN API DAN ANGKAT KETAM MASUKKAN DALAM TAPIS. AIRNYA NAK GUNAKAN PUN BOLE…TERPULANG YERR.

2. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARING DAN NAIK BAU. MASUKKAN REMPAH DAH KACAU RATA SEHINGGA GARENG. JGN TERHANGUS LAK.

3. PECAHKAN TELUR DAN KACAU2 SEDIKIT. BILA TELUR HAMPIR MASAK, MASUKKAN AIR DAN GARAM@SECUKUP RASA. MASUKKAN PULA CILI SOS DAN KETAM KEDALAMNYA DAN GAUL RATA. MEMANDANGKAN KETAM TELAH DIREBUS TERDAHULU JADI TAK PERLU LAMA2 MEMBALIK2 KANNYA. AGAK2 DAH RATA MATIKAN API. SIAP TUK DIHIDANG…NYUM2!!!

SELAMAT MENCUBA!!!



simple jer kan bahan2 tuk ketam ini.... mmg dah ade kat umah... tinggal nak cari ketam jerrr...
meh ler kiter try ramai2... try & error.. tp kalau dah name ketam.. masak aper pun musti sedap! 
 
 
hihihi... abis sumer haku copy paste.... nampak sgt malas nak taip.. maaf yer kak puteri =)
pict.. nnt sy update hasil masakan sy k... ~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aQif

Lilypie Fourth Birthday tickers

aiSy

Lilypie First Birthday tickers