Friday 12 October 2012

ketam oh ketam!



tgk tajuk kat atas tue teringat plaks kisah kawan sy & si ketam.. eekekekeke.. kalo die ade baca nie..
habis ler haku... ;p


tghari sy cume lepak2 sajer di opiz.. nak kluar tp cuaca sgt panas...
nnt habis ler kulit sy yg sy belai tiap2 malam.. ~ huh, xde maknenyer...
ngaku je lar haku nie malas nak kluar.. plus dgn area tmpat kejer baru nie..
yg xde haper pun.. sgt jimat duk sini sbb xde shopping complex... huuhuh....
 
jadi sy amik keputusan utk tdo sajer.. ehehhehe.. puas golek sane.. golek sini still tak boleh nak lelap..
lepas tue sy hadap ler pc.. belek2 blog org lain cari resepi yg best2 tuk weekend nie..

tak luper juga design2 umah.. kaler2 umah yg menarik...
sbb rumah tgh progress tuk mengecat....sy tgh pening nk pilih kalerrr...
.. sungguh! tak taw nak mix & match dgn kaler aper....

dan tibe2 sy terjumpe resepi ini dlm blog kak Puteri Manja ... owhhhh.. kecur air liur sy tgk
ketam kak puteri elok jer baring menggoda... hihiiiii.. kalo lar kak puteri nie duduk sebelah umah...
dah lamer sy berguru dgn dierr... tp kak puteri jauh nun di s'pore ^__^

tp kak puteri nie sgt2 ler baik... selalu jugak sy berborak2 di FB dier...
mcm2 biskut dan makanan dier akan update... dan yg paling best..
setiap jenis biskut atau kek kak puteri akan attach step by step ... sy suker.. sy suker...

kak puteri.. sy mintak izin yer copy paste resepi utk panduan sy...

KETAM CILI BEREMPAH

BAHAN2NYA

1KG KETAM ATAU 5 EKOR KETAM YG BESAR2
2 SUDU BESAR REMPAH KARI -DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
2 SUDU BESAR CILI SOS (PUTRI GUNA SOS LINGHAM SEDAPPP…LAIN2 SOS PUN BOLE JERR))
SEDIKIT GARAM@SECUKUP RASA
2 BIJI TELUR
150 ML AIR
 

BAHAN2 KISAR 

15 TANGKAI CILI KERING (KALAU NAK TAMBAH LAGI PUN BOLE)
4-5 BATANG CILI PADI (PUN BOLE TAMBAH KALAU NAK)
2 BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI BAWANG KECIL
½ INCI HALIA

SEMUA BAHAN2 KISAR DISATUKAN DAN BLEND BERSAMA.
CARA2 

1. PASTIKAN KETAM DIREBUS SEBENTAR…AGAK2 DALAM 5 -7 MINIT GITU ATAU SEHINGGA KETAM BERTUKAR WARNA KE OREN2 NAN GITU HUHU. MATIKAN API DAN ANGKAT KETAM MASUKKAN DALAM TAPIS. AIRNYA NAK GUNAKAN PUN BOLE…TERPULANG YERR.

2. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARING DAN NAIK BAU. MASUKKAN REMPAH DAH KACAU RATA SEHINGGA GARENG. JGN TERHANGUS LAK.

3. PECAHKAN TELUR DAN KACAU2 SEDIKIT. BILA TELUR HAMPIR MASAK, MASUKKAN AIR DAN GARAM@SECUKUP RASA. MASUKKAN PULA CILI SOS DAN KETAM KEDALAMNYA DAN GAUL RATA. MEMANDANGKAN KETAM TELAH DIREBUS TERDAHULU JADI TAK PERLU LAMA2 MEMBALIK2 KANNYA. AGAK2 DAH RATA MATIKAN API. SIAP TUK DIHIDANG…NYUM2!!!

SELAMAT MENCUBA!!!



simple jer kan bahan2 tuk ketam ini.... mmg dah ade kat umah... tinggal nak cari ketam jerrr...
meh ler kiter try ramai2... try & error.. tp kalau dah name ketam.. masak aper pun musti sedap! 
 
 
hihihi... abis sumer haku copy paste.... nampak sgt malas nak taip.. maaf yer kak puteri =)
pict.. nnt sy update hasil masakan sy k... ~


No comments:

Post a Comment

~ tinggal pesan utk saya ~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aQif

Lilypie Fourth Birthday tickers

aiSy

Lilypie First Birthday tickers